URNA si vysloužila chválu. Hamáček ocenil příkladný zásah v Příbrami

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a policejní prezident Jan Švejdar dnes v Borku u Rokycan na výcvikové základně ocenili 32 středočeských policistů a příslušníků Útvaru rychlého nasazení (URNA) za prosincový zásah v bance v Příbrami. Ozbrojený pachatel tam držel rukojmí. Policie je při zásahu osvobodila a pachatele zadržela. Kromě lehkého zranění pachatele nebyl nikdo zraněn. Finanční odměnu a poděkování si dnes převzali zasahující policisté, včetně například příslušníků z obvodního oddělení, vyjednavače a tiskové mluvčí.

Zásah proti osmadvacetiletému pachateli, který držel zpočátku devět rukojmí, byl podle Švejdara naprosto profesionální. "Velmi dobře tam zafungovalo opatření okolo, to znamená příprava k zákroku, velení fungovalo úplně bezvadně, ten samotný zákrok byl rychle proveden, dobře proveden a nikomu se nic nestalo, s výjimkou lehkého zranění pachatele. To je ukázka práce policie tak, jak to má být," řekl Švejdar.

Pachatel přepadl pobočku Unicredit Bank. V budově držel devět rukojmí - dva zaměstnance banky a sedm klientů. Jednoho zákazníka propustil ještě před příjezdem zásahové jednotky. Téměř po třech hodinách do banky vnikli příslušníci URNA a muže zadrželi. Podle dřívějších informací policie měl muž krátkou střelnou zbraň, kterou jednou vystřelil do stropu.

Na zásah v podobné situaci, kdy pachatel drží rukojmí, členové URNA nacvičují. Ve skutečnosti ale takové případy nejsou běžné, řekl ČTK ředitel útvaru Libor Lochman. "Takový zákrok s rukojmími byl výjimečný, ale jinak absolvujeme kolem 50 zákroků ročně, z toho je asi 30 při zatýkání nebezpečného pachatele. Důležité bylo, že nám kolegové z Příbrami připravili skvěle situaci, díky tomu zásah probíhal velice dobře," řekl. Zpětně hodnotí zásah dobře také velitel zasahujícího týmu URNA. "Zásahů tohoto typu, že by byli rukojmí, je minimálně. Takové případy jsou vždy výjimečné. Myslím, že bych nic neměnil. Dopadlo to nejlépe, jak to mohlo dopadnout," řekl ČTK.

Byl jsem svědkem neskutečně profesionální práce chlapů z URNY při jejich cvičení. Využil jsem příležitosti a poděkoval jim i za zásah v Příbrami. Fakt smekám, přesně díky takové práci @PolicieCZ mohou občané v noci klidně spát. Přesvědčte se sami:https://t.co/dklHAPTktu

— Jan Hamáček (@jhamacek) 9. ledna 2019

URNA funguje od roku 1981 a podle Lochmana má přes sto vycvičených specialistů a vybavení na světové úrovni. "Vždycky ale potřebujeme nějaké další vybavení," poznamenal. Hamáček policistům připomněl, že vláda schválila pořízení dvou velkých vrtulníků, které by měli používat právě členové URNA. "Důvod je jednoduchý, URNA potřebuje v případě nebezpečí a nasazení být přepravena najednou jako jeden tým. Do těch současných vrtulníků se celý tým nevejde a přeprava probíhá na několikrát, to z taktických důvodů nevyhovuje," uvedl. V současnosti se vytváří takzvaný rodný list na až dvoumiliardovou zakázku. Až bude ve výběrovém řízení vybrán dodavatel, potrvá vlastní výroba strojů 18 až 36 měsíců, řekl Hamáček. "Já bych byl rád, kdyby do konce volebního období této vlády už URNA vrtulníky měla," dodal.

Související

Více souvisejících

Policie ČR příbram přepadení Jan Hamáček Jan Švejdar (policejní prezident)

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy