Další rána pro Vodičkův svaz? Metnar je nasupený, zvažuje vypovězení memoranda

Akce Českého svazu bojovníků (ČSBS) za svobodu jsou zneužívány k politické agitaci a k útokům proti českému spojenectví v NATO. Na jednání sněmovního výboru pro obranu to dnes řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo obrany podle něj spolku již letos poslalo pět výtek. Pokud by se situace opakovala, jako mimořádné opatření nevyloučil přerušení spolupráce. Tu již podle něj úřad se spolkem pod vedením Jaroslava Vodičky omezil. Velké vzpomínkové akce chce do budoucna ministerstvo pořádat samo. Metnar ale zároveň zdůraznil, že ve spolku je mnoho lidí, kteří si pozornost veřejnosti i ministerstva zaslouží.

Výbor se situací kolem ČSBS zabýval na dnešním zasedání. Řešil akci z minulého týdne k 80. výročí okupace, na které poslanec Václav Klaus mladší přirovnal plán francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na reformu EU k antisemitské knize Mein Kampf Adolfa Hitlera. Na akci vystoupili také představitelé KSČM, SPD a ČSBS. Kontroverze spolek vyvolal i v minulosti.

Ministr zdůraznil, že spolek sdružuje válečné veterány, odbojáře, partyzány a jejich pozůstalé či rodinné příslušníky. Je v něm podle něj mnoho lidí, kteří si pozornost zaslouží. Jeho vedení ale označil za kontroverzní.

Metnar poznamenal, že spolek v roce 2015 dostal dotaci 200.000 korun. Nebyl schopen ji ale vyúčtovat, a proto mu v roce následujícím nemohla být žádná dotace poskytnuta. V roce 2017 spolek dostal dotaci 40.000, tu na konci roku vrátil jako nevyužitou. Loni dostal čtyři dotace v celkové výši 280.000 korun, které letos vrátil s tím, že je není schopen vyúčtovat.

"Bohužel jsme konfrontováni s tím, že jsou v posledních letech akce, které spolek pořádá, a to i v prostorách poskytnutých ministerstvem obrany, zneužívány k útokům proti našemu spojenectví v rámci Severoatlantické aliance a k politické agitaci, která je v rozporu se zájmy České republiky," řekl Metnar. Podotkl, že se tyto případy opakují, i když byl Vodička představiteli ministerstva opakovaně upozorňován, že takové excesy nebudou nečinně přehlíženy. Jen letos podle Metnara bylo takových připomínek pět. Zopakoval, že obrana zvažuje vypovězení memoranda o spolupráci. Označil to za extrémní opatření v případě, kdy se situace nezmění.

Ministr podotkl, že kvůli problémům se spolkem letos ministerstvo výrazně snížilo počet akcí spolku, které obrana v minulosti podporovala. Významné akce bude do budoucna zabezpečovat ministerstvo obrany samo.

Poslanci se v diskusi shodli, že je nutné rozlišovat mezi vedením organizace a lidmi, kteří se snaží nést tradice. Poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL) vyzval vládu, aby do státního rozpočtu na příští rok nezačlenila žádnou finanční pomoc spolku.

Vodička čelí kritice například za to, že ocenil komunistického poslance Zdeňka Ondráčka, který se jako policista podílel v roce 1989 na potlačování protirežimních demonstrací. Svaz se hájí, že Ondráček přispěl na opravu pomníků. Pozornost vzbudil i projev Vodičky na tryzně v Terezíně, židovské obce označily jeho výroky o uprchlících za xenofobní. Svaz musel také řešit problémy ve vedení, když na funkci místopředsedy rezignoval válečný veterán Pavel Vranský. Sdružení jako důvod uvedlo jeho vysoký věk, Vranský odchod zdůvodnil ztrátou důvěry ve správné vedení svazu.

Související

Jana Černochová (ODS)

ODS chce odebrat dotaci svazu bojovníků za svobodu, šéf KSČM Filip protestuje

Ve Sněmovně se objevil první návrh na přesun peněz v návrhu státního rozpočtu na příští rok. Podala ho skupina poslanců ODS, kteří chtějí odebrat plánovanou dotaci 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu (ČSBS). Peníze chtějí poslanci Jakub Janda, Jana Černochová, Pavel Žáček a Vojtěch Munzar přesunout jiným spolkům, například sdružení bývalých politických vězňů.

Více souvisejících

Český svaz bojovníků za svobodu ministerstvo obrany Lubomír Metnar Jaroslav Vodička (ČSBS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy