Exšéf pražských strážníků Kotrouš si stěžoval, Nejvyšší soud ho nešetřil

Brno - Nejvyšší soud odmítl dovolání bývalého ředitele pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Za přijetí úplatku si tak Kotrouš s konečnou platností odpyká 5,5 roku. Do vězení nastoupil v březnu. Soudci jeho dovolání označili za zjevně neopodstatněné, řekl dnes ČTK mluvčí NS Petr Knötig.

Bývalý šéf metropolitní policie v dovolání navrhl, aby Nejvyšší soud vrátil případ na úplný začátek, tedy k soudu prvního stupně. Své odsouzení označil za nezákonné a nedůvodné. Stěžoval si také na údajně příliš přísný trest. Podle Nejvyššího soudu ale Kotroušovi hrozilo pět až 12 let vězení, vyměřený trest je proto na spodní hranici sazby.

Kotrouš (46) převzal od majitele servisu Josefa Jíši na dvou schůzkách nejdříve 200 tisíc korun a poté dalších 150 tisíc korun. Zbytek peněz už nedostal, detektivové ho předloni v listopadu zadrželi v jeho služebním voze i s úplatkem. Muž se k přijetí 150 tisíc korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí peněz odůvodnil tíživou finanční situací, píše web ČT. Popřel však, že by převzal i 200 tisíc korun, které se nikdy nenašly. Dále odmítl to, že po Jíšovi žádal další peníze.

Pražský vrchní soud letos zmírnil původní trest odnětí svobody z loňského listopadu o půl roku. Městský soud v Praze mu původně uložil také desetiletý, tedy nejvyšší možný zákaz činnosti u státní i městské policie. Odvolací senát zákaz zmírnil na polovinu doby a rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory.

Související

Vladimír Kotrouš, exšéf pražských strážníků

Exšéf pražských strážníků Kotrouš si stěžoval u ÚS, dopadl zle

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Definitivně tak potvrdil trest 5,5 roku za přijetí úplatku. Stížnost soudci označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze. Kotrouš do vězení nastoupil loni v březnu.

Více souvisejících

Vladimír Kotrouš Nejvyšší soud

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy