Exšéf pražských strážníků Kotrouš si stěžoval u ÚS, dopadl zle

Brno - Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše. Definitivně tak potvrdil trest 5,5 roku za přijetí úplatku. Stížnost soudci označili za zjevně neopodstatněnou, zjistila dnes ČTK ze soudní databáze. Kotrouš do vězení nastoupil loni v březnu.

"Ústavní soud je přesvědčen, že závěry obecných soudů obstojí. Po stránce skutkové je třeba zdůraznit, že ve věci bylo provedeno rozsáhlé dokazování, které jednání stěžovatele podrobně dokumentuje a dosvědčuje," stojí v usnesení soudkyně zpravodajky Ivany Janů.

Kotrouš si podle pravomocného verdiktu řekl o úplatek za to, že zajistí trvání smlouvy městské policie s autoservisem Jíša. Chtěl tak získat nejméně 1,2 milionu korun. Soudy mu kromě uloženého trestu vězení také na pět let zakázaly pracovat v bezpečnostních ozbrojených sborech a nařídily zaplatit pokutu 400.000 korun.

Kotrouš podle spisu převzal od majitele servisu na dvou schůzkách nejdříve 200.000 korun a poté dalších 150.000 korun. S druhým úplatkem jej detektivové zadrželi v jeho služebním voze.

První úplatek Kotrouš popíral a odvolával se na to, že peníze policie při domovní prohlídce nenašla. "To však rozhodně není důkazem toho, že je obžalovaný nepřevzal," uvedl v únoru 2013 soudce Jiří Lněnička. Jako důkaz posloužila zvuková nahrávka, kterou při předávce pořídil majitel autoservisu Jíša.

Převzetí druhé částky vysvětloval Kotrouš tím, že se ocitl v těžké životní situaci. To mu však soud neuvěřil. "Žádné tíživé osobní problémy, které by jej ke spáchání činu vedly, rovněž zjištěny nebyly," stálo v rozsudku, uvedly lidovky.cz. "Pokud jde o doznání, přínos k odhalení trestné činnosti a lítost obžalovaného, lze uzavřít, že obžalovaný doznal pouze to, co mohl těžko zapírat, tj. převzetí peněz, se kterými byl zadržen," dodal k polehčujícím okolnostem soudce.

Městský soud v Praze původně uložil Kotroušovi šestiletý trest vězení a desetiletý zákaz činnosti u státní a městské policie. Odvolací Vrchní soud v Praze zmírnil vězení o půl roku, zkrátil zákaz činnosti o polovinu, ale rozšířil jeho platnost na všechny ozbrojené bezpečnostní sbory.

Související

Více souvisejících

Ústavní soud ČR Vladimír Kotrouš

Aktuálně se děje

před 38 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy