Boj o Červíčka: Pecina rozzuřil odbory, do kauzy nesmějí mluvit

Praha - Nezávislý odborový svaz (NOS), otevřeně podporující Martina Červíčka ve funkci policejního prezidenta, chtěl mít zástupce v rozhodčím senátu, který bude ve správním řízení přezkoumávat Červíčkovo jmenování do čela policie. Ministerstvo vnitra však žádost odborů zamítlo s vysvětlením, že byla formálně nesprávná. Informuje o tom server lidovky.cz.

Ministr vnitra Martin Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce Petra Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Současný policejní prezident Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda jeho jmenování do funkce bylo oprávněné. Senát ministerské poradní komise se sejde poprvé ve čtvrtek.

V rozhodčím senátu chce mít svého zástupce i Nezávislý odborový svaz (NOS), který otevřeně vystupuje na podporu Červíčka. "V případě, že o to požádáme, jsou povinni nás do senátu doplnit," řekl serveru Lidovky.cz předseda svazu Milan Štěpánek.

Ale žádost, která se dostala na stůl ministra Peciny, vyslyšena nebyla. Podle vnitra oprávněně. "Pokud chce být zástupce NOS členem senátu, tak musí pan Štěpánek nebo někdo jiný napsat dopis, poslat ho ministrovi a požádat o to. Nemůže tak činit osoba třetí," vysvětlil mluvčí rezortu Pavel Novák.

Podle něj tato podmínka splněna nebyla. Žádost totiž zaslal advokát Josef Kopřiva, který zastupuje Martina Červíčka. "Právní zástupce jednoho člověka nemůže žádat o účast třetích osob na jednání. Je to formální záležitost," doplnil mluvčí. Šéfaodborů Štěpánek ovšem tvrdí, že je toto odůvodnění nesmyslné. Červíček totiž členem odborového svazu je a Kopřiva vystupuje jako jeho zmocněnec.

Ministerstvo vnitra na čtvrteční jednání zástupce všech tří policejních odborových organizací pozvalo, ale podle Štěpánka to je jen gesto. Jednání je totiž neveřejné, takže přímo u zasedání rozhodčího senátu odboráři být nemohou.

Lessyho propustil loni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud trestní řízení zcela zastavil. Zasáhnout do kauzy však může ještě nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s případným dovoláním.

Související

Více souvisejících

Martin Pecina Martin Červíček

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy