Na vraždě Housky (†51) něco nesedí? Policie chystá rekonstrukci činu

Chomutov - Policie chystá rekonstrukci vraždy Romana Housky, kterého podle vyšetřování zastřelil osmatřicetiletý muž loni 18. listopadu před jeho domem v Chomutově. K činu se přiznal. ČTK to řekl krajský státní zástupce Jan Jakovec. Kriminalisté podle něj chtějí rekonstrukcí potvrdit pachatelovo přiznání.

Server Česká justice píše, že policie chce pomocí rekonstrukce rozptýlit pochybnosti, zda je mužova verze o náhodném setkání ukončeném střelbou věrohodná. "V případech, kdy se pachatel k činu dozná, je rekonstrukce nástrojem, jak ověřit jeho výpověď s dalšími důkazy, které byly zajištěny na místě činu," řekl ČTK Jakovec. Údajného pachatele zadržela policie 12. března. K činu se přiznal a odevzdal i vražednou zbraň. Housku zastřelil čtyřmi ranami.

Obviněný muž dosud nebyl trestán. Paralyzér a krátkou pistoli ráže devět milimetrů u sebe prý nosil běžně. Podle policejních zdrojů neměl vazby na Chomutov, v okolí místa činu prý hledal práci. Po vraždě byl podle policejních zdrojů v domě, který Houska obýval se svou partnerkou, nic ale neukradl. "Pravděpodobně se šel přesvědčit, zda tam nebylo záznamové zařízení kamer instalovaných na domě," řekl už dříve ČTK policejní zdroj.

Klíčovou stopou vedoucí k podezřelému byl podle kriminalistů paralyzér, který zůstal na místě činu. Policie na něm našla stopu DNA muže s bydlištěm na Teplicku. Kriminalisté by podle šéfa vyšetřovacího týmu Martina Charváta pachatele dopadli, i kdyby se nepřiznal.

"Zaslechl jsem, že vraha chytili, ale nevím nic bližšího. Byl jsem na výslechu asi před třemi měsíci, pak mě policie kontaktovala ještě asi dvakrát třikrát. Ale bylo to na počátku vyšetřování, takže nevím kam a jak se ubíralo. Zaplaťpánbůh, že ho chytili," reagoval pro iDnes.cz Houskův blízký přítel Vlastimil Rindoš, který politikovo tělo loni 18. listopadu nalezl.

"Jsem ráda, že policejní vyšetřování přineslo výsledky, a věřím, že pachatel tohoto trestného činu bude usvědčen a odsouzen. V současné chvíli nemám žádné další informace, proto se s ohledem na probíhající policejní práci nemůžu více vyjadřovat," uvedla Houskova partnerka Jana Vaňhová.

Houska byl vlivný podnikatel, životní partner bývalé ústecké hejtmanky a současné náměstkyně hejtmana Jany Vaňhové. Byl také kontroverzní osobou, která figurovala v řadě různých kauz. 

Hned po listopadu 1989 byl policií podezírán z provozování sítě nevěstinců na severu Čech. Jeho tehdejší společník byl za kuplířství dokonce odsouzen. Byl i v minulosti obžalován z toho, že měl v 90. letech vydírat a vyhrožovat podnikatelům, kteří se účastnili dražeb budov, jež chtěl získat pro sebe. Protože se stíhání příliš vleklo, krajský soud je v roce 2005 zastavil, informuje Reflex.cz.

Za „neodsouzeného vyděrače" jej téhož roku označil jeho spolustraník Jan Piegl. Ten poukazoval na nejasný způsob, jakým Houska zbohatl v roce 1997 na prodeji pozemků pro chomutovský hypermarket Globus, a obvinil ho z rozkrádání krajského rozpočtu. Houska tehdy vysoudil omluvu.

Asi nejznámější kauza vypukla v roce 2003, kdy Houska najel autem na chomutovského strážníka. Soud ho za to původně potrestal roční podmínkou, odvolací krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že šlo jen o přestupek. Ani za ten ale nebyl Houska potrestán. Magistrát v Chomutově, který případ projednával, kauzu v roční zákonné lhůtě nevyřešil, a přestupek tak zůstal promlčený.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD) Policie ČR

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 6 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy