V Chomutově znovu zavraždili lobbistu Romana Housku. Jaký je závěr?

Chomutov - Policie ukončila rekonstrukci vraždy kontroverzního podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Obviněný muž s policií spolupracuje, řekl náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas. Kriminalisté chtěli na místě činu v Chomutově potvrdit výpověď muže obviněného z vraždy, který se k činu přiznal. V ulici Kamenný Vrch, kde Houska žil se svojí partnerkou, bývalou hejtmankou a současnou náměstkyní hejtmana Janou Vaňhovou (ČSSD), byly od rána desítky kriminalistů a znalců, dozorující státní zástupce i muž obviněný z vraždy. Okolí Houskova domu zatím zůstává uzavřené.

Podezřelého muže zadržela policie 12. března. K činu se přiznal a odevzdal i vražednou zbraň. Housku podle policie zastřelil čtyřmi ranami. S policií spolupracuje. "Pan obviněný aktivně spolupracoval, ukázal nám svoji verzi svého příběhu, teď budou pokračovat v domě a na zahradě," řekl Kotas. Právě u garáže před domem měl obviněný muž Housku po hádce zastřelit. Kromě kriminalistů byli na místě i patolog a psycholožka. Romana Housku představoval figurant podobného vzrůstu a váhy jako byl zastřelený podnikatel.

"Veškerá dokumentace se teď bude vyhodnocovat. Vyhodnotí ji jak vyšetřovatel, tak znalci z oboru soudního lékařství, balistiky a psychologie," doplnil Kotas. Výsledky expertíz budou podle něj známé během několika týdnů.

Obviněný osmatřicetiletý muž, který žil v Krupce na Teplicku zůstává podle Kotase jediným podezřelým. "Je to náš jediný favorit," řekl.

Obviněný muž dosud nebyl trestán. Podle policejních zdrojů neměl vazby na Chomutov, v okolí místa činu prý hledal práci. Po vraždě byl podle policejních zdrojů v domě, nic ale neukradl. "Pravděpodobně se šel přesvědčit, zda tam nebylo záznamové zařízení kamer instalovaných na domě," řekl už dříve ČTK policejní zdroj.

Psali jsme:
Partnerka zavražděného kmotra Housky promluvila. Čtěte
Policejní verze o Houskově vraždě je fraška, tvrdí advokátka  

Klíčovou stopou vedoucí k podezřelému byl podle kriminalistů paralyzér, který zůstal na místě činu. Policie na něm našla stopu DNA muže s bydlištěm na Teplicku. Paralyzér a pistoli ráže devět milimetrů prý s sebou nosil běžně. Kriminalisté by podle šéfa vyšetřovacího týmu Martina Charváta muže zadrželi, i kdyby se nepřiznal. "Poprvé jsme se s ním setkali 8. ledna, kdy nám proběhl sítem prověřovaných osob, a 20. ledna se stal naším hlavním podezřelým, protože jsme obdrželi výsledek genetického zkoumání," řekl už dříve Charvát.

Podle dosavadních výsledků vyšetřování motiv činu nesouvisel s Houskovými obchodními ani politickými aktivitami. Zatím podle policie vše nasvědčuje tomu, že šlo o náhodné setkání, které vyústilo v konflikt a střelbu. Při vyšetřování kriminalisté vyslechli stovky lidí, na případu pracoval tým 24 policistů z krajské správy a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Houska byl zastřelen loni 18. listopadu u vily v Chomutově, kde žil s Vaňhovou. Jeho tělo našel podnikatel, spoluvlastník stavební společnosti RRR s.r.o. Vlastimil Rindoš, který s ním měl domluvenou schůzku.

Houska byl v Ústeckém kraji vnímán jako kontroverzní člověk, čelil i podezření z úplatkářství.

Související

Roman Houska /ČSSD/

Vrah vlivného Housky si trest odpyká, Nejvyšší soud dovolání zamítl

Ústí nad Labem - Nejvyšší soud zamítl dovolání Michala Krnáče odsouzeného za vraždu chomutovského podnikatele a vlivného člena ČSSD Romana Housky. Krnáč má strávit ve vězení 13 let. ČTK dnes o výsledku rozhodnutí Nejvyššího soudu informovala mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová.

Více souvisejících

Roman Houska (zavražděný člen ČSSD) Policie ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy