Irák urychleně vyzbrojuje. Požádal Česko o přebytečné bojové vrtulníky Mi-24

Praha - Irák vyjednává s Českem o prodeji ruských bojových vrtulníků Mi-24. Okamžitě by měl zájem o sedm strojů, výhledově pak až o 40. První vrtulníky by Iráku mohly dodat Letecké opravárny Malešice (LOM). Novinářům to dnes řekl ministr obrany Martin Stropnický a jeho náměstci. Irák s Českem jedná i o prodeji nepotřebných bitevníků L-159. Podle ministra současná krize v Iráku jednání o obchodu komplikuje.

Česká armáda má v současné době v provozu 17 vrtulníků Mi-24, část z nich je modernizovaná a uzpůsobena pro noční vidění. Podle ministerstva obrany vojáci všechny tyto stroje v současné době potřebují. Zájem Iráku by tak mohly uspokojit LOM, jehož zřizovatelem je ministerstvo obrany. Firma by mohla zprovoznit sedm vrtulníků, které v minulosti koupila od armády. Případně by mohla koupit několik dalších strojů odjinud a pro Iráčany je zprovoznit.

"Na jednu stranu zájem vítáme, bereme to vážně, na druhou stranu situace v Iráku je natolik turbulentní, že se musí jednat dál. Musíme brát v potaz, že naše armáda má nějaké potřeby a nemůžeme se zbavit všeho jenom kvůli tomu, že by to teď bylo třeba výhodné," řekl Stropnický. Sedm vrtulníků by proto Iráčanům mohly dodat LOM. K případné dodávce desítek dalších strojů ministr poznamenal, že ji považuje "za přehnaný optimismus".

Irák také usiluje o koupi letadel L-159. Podle Stropnického situaci "trošku komplikuje" současná situace, kdy irácká vláda bojuje s islámskými radikály. "Pořád je ale reálná šance, že se to sjedná. Ta potřeba tam pořád je," řekl Stropnický. Irák se podle něj pokoušel "překotně" dostat k české technice, protože jeho představitelé "měli své informace a obávali se toho, co se tam nyní děje".

Z vybraných poptávek z poslední doby, které signalizují irácký zájem o spolupráci s českými firmami, je možno také jmenovat subdodávky pro výstavbu železnic (kolejnice, kontrolní systémy), rekonstrukce kolejových vozidel, subdodávky pro výstavbu letišť, potrubí, kabely, zavlažovací zařízení, úpravny vody a čističky odpadních vod, dopravní techniku, skleněné výrobky.

Překonstruovaná dvoumístná pilotní kabina Mi-24 má tandemové a výškové odstupňování pilotních sedaček. Střelec/pilot sedí vpředu, pilot/velitel vzadu. Pilotní kabina má charakteristické vystouplé oblé překryty. Pod přídí je umístěna otočná věž s čtyřhlavňovým rotačním kulometem 9A624 ráže 12,7 mm se zásobou až 1 470 nábojů. Přídavná výzbroj se zavěšuje na čtyři závěsníky. Tvoří ji 4 bloky UB-32 (každý s 32 neřízenými raketami S-5 ráže 57 mm), 4 letecké pumy 100 nebo 250 kg, případně dvě 500 kg pumy nebo stejný počet napalmových nádrží. Použít lze i čtyřnásobné raketnice pro protizemní neřízené rakety ráže 122 mm, uvedlo army.cz.

Irácké firmy, vládní i regionální instituce projevují zájem o spolupráci s českými výrobci a o české investice do rekonstruovaných či nově budovaných výrobních kapacit v odvětvích energetiky, petrochemie, strojírenství, výroby železa a oceli či stavebních hmot (např. cementárny) aj.

Rozsáhlé možnosti jsou jak v pokračování účasti českých firem na rekonstrukcích a výstavbě nových kapacit v oblastech ropného průmyslu, energetiky a vodohospodářství, ale i na vládních a regionálních programech rekonstrukce a rozšiřování dopravní i municipální infrastruktury a na bytové výstavbě.

Související

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.
Ministerstvo obrany

Obrana neopravila nedostatky z dřívějších kontrol NKÚ. Může za to covid a nedostatek financí, reaguje resort

Kontroloři NKÚ se vrátili ke čtyřem předcházejícím kontrolám v resortu Ministerstva obrany (MO) a zkoumali, jak ministerstvo tehdy zjištěné nedostatky napravilo. Kontroloři zjistili, že z 11 vybraných opatření nebyla čtyři splněna vůbec a další dvě jen částečně. Ministerstvo např. dosud nezavedlo systém objednání a distribuce výstroje, který by zjednodušil a urychlil její výdej pro všechny příslušníky armády; nenakoupilo ani dostatečnou zásobu některých druhů výstroje. Dále neplnilo stanovenou provozuschopnost tanků a nezajistilo přiměřenou zásobu náhradních dílů pro jejich opravy. Obnova a modernizace vojenských areálů neprobíhá podle plánů a hrozí, že MO nestihne vybudovat zázemí pro nakupovanou vojenskou techniku.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Irák Vrtulník Mil Mi-24

Aktuálně se děje

včera

Ilustrační fotografie.

Švédsko zkouší nemožné? Školy dostanou úkol, jde o zdraví

Švédská vláda tvrdí, že nadměrný čas strávený u obrazovky způsobuje vážnou zdravotní krizi u mládeže, a to jak psychicky, tak fyzicky. Tamní vláda proto připravuje legislativu, ve které požaduje po školách, aby zakázaly přístup k digitálním zařízením. 

včera

Petr Fiala

Fialovi se nelíbí slovenský smír s Babišem ohledně evidence u StB

Premiér Petr Fiala (ODS) ostře reagoval na uzavření smíru mezi Slovenskem a expremiérem Andrejem Babišem (ANO) ohledně evidence ve svazcích u StB. Slovenské ministerstvo vnitra dnes uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

Izrael odhalil několik špionů svého úhlavního nepřítele

Izrael řeší uprostřed konfliktů s hnutími Hamás a Hizballáh velkou nepříjemnost. Podařilo se zadržet sedm izraelských občanů podezřelých ze špionáže pro Írán, který obě zmíněná hnutí podporuje. Oznámila to izraelská tajná služba Šin Bet ve spolupráci s policií, informoval web Times of Israel. 

včera

Rozvodněná Morava v olomouckém Chomoutově. (16.9.2024)

Ministři vyrazili do míst zasažených povodněmi. Řešili další pomoc

Financování obnovy území, pomoc státu, výstavba protipovodňových opatření i zpětná vazba ze strany zasažených obcí byly na programu setkání ministrů práce a sociálních věcí, financí, místního rozvoje, životního prostředí, zemědělství a dopravy. Pozvání přijala třicítka starostů a starostek z Moravskoslezského kraje, zástupci vedení kraje, podnikatelů i Asociace obnova 2024.

včera

Andrej Babiš

Slovensko se dohodlo s Babišem, že je ve svazcích StB neoprávněně

Slovensko se rozhodlo uzavřít smír s českým expremiérem Andrejem Babišem ve sporu, který se týkal jeho evidence ve svazcích Státní bezpečnosti (StB). Ministerstvo vnitra uznalo, že Babiš byl neoprávněně evidován jako agent pod krycím jménem Bureš a že s StB vědomě nespolupracoval. 

včera

Ilustrační fotografie.

V Česku se šíří respirační infekce. Případů je více u dětí či seniorů

Nemocnost akutními respiračními infekcemi v Česku se v uplynulém týdnu téměř nezměnila a činí 1323 nemocných na sto tisíc obyvatel. Aktuálně se počty zvyšují u předškolních dětí, školáků a seniorů, naopak mírně klesají u adolescentů, mladých dospělých a dospělých v produktivním věku. Nejvyšší počty nemocných eviduje Jihomoravský kraj. Mezi regiony však nejsou významné rozdíly.

včera

včera

včera

včera

Vladimir Putin a Sergej Lavrov

Biden podle Lavrova lže

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil nedávná prohlášení administrativy amerického prezidenta Joea Bidena o připravenosti Washingtonu na jaderná jednání s Ruskem, Čínou a Severní Koreou bez předběžných podmínek za "lži". Lavrov tato slova pronesl v pondělí v rozhovoru pro ruský portál "Argumenty i fakta", jak informuje agentura TASS.

včera

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Zelenskyj: Nasazení severokorejských vojáků na Ukrajině zasáhne celý svět

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že vojenská spolupráce mezi Ruskem a Severní Koreou představuje další eskalaci ruské války proti Ukrajině. Ve svém nedělním videoposelství zdůraznil, že svět musí na tuto situaci reagovat a aktivně čelit novým hrozbám. "Musíme reagovat a čelit. Nesmíme dovolit, aby se zlo dále zvětšovalo," řekl Zelenskyj. Dodal také, že pravidelné setkávání se severokorejskými vojáky na frontové linii by prodloužilo válku a poškodilo celý svět.

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Víkendové vraždě na Tachovsku předcházel zdánlivě malicherný spor

Případ muže, který jednu ženu zabil a u druhé se o to pokusil, není jediným, který v posledních dnech zaměstnal kriminalisty z Plzeňského kraje. Tragicky skončil sobotní konflikt dvou mužů na Tachovsku, kdy mladší z nich podlehl zraněním, která utrpěl. Starší z mužů čelí obvinění z vraždy. 

včera

včera

včera

Ondřej Vetchý ve filmu Výjimečný stav.

RECENZE: Hřebejkův Výjimečný stav staví humor na problematické nadsázce

Jan Hřebejk poprvé od trilogie Zahradnictví z roku 2017 natočil film pro kina. Je jím komedie Výjimečný stav, která skrze osobní osudy nabízí pohled do zákulisí Českého rozhlasu. S nadsazeným tónem ohledává apelativní téma dezinformací, ústředním motivem je však lidská žárlivost. Jde o dobře ukočírovanou taškařici? Nebo se podnětný základ vytrácí?

včera

včera

Izraelská armáda

Izrael přednesl podmínky pro ukončení války v Libanonu

Izrael během uplynulého týdne předal do USA dokument s podmínkami, za nichž je ochoten ukončit válku v sousedním Libanonu. S odvoláním na dva americké a dva izraelské činitele to píše web Axios. Je přitom velice nepravděpodobné, že mezinárodní společenství na takové podmínky přistoupí. 

včera

Zemřel duchovní Gülen, jehož Erdogan vinil z pokusu o převrat v Turecku

Ve věku 83 let zemřel pronásledovaný turecký duchovní Fethullah Gülen, jehož turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vinil z účasti na pokusu o puč v roce 2016. O smrti islámského duchovní informují světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy