Na Klatovsku se srazily dva rychlíky, hospitalizováno bylo 15 cestujících

Klatovy - U Horažďovic dnes vykolejily dva poslední vagony rychlíku a narazily do vlaku, který stál v protisměru na vedlejší koleji. Se středně těžkými a lehkými zraněními převezli záchranáři do nemocnic 15 lidí, tři zraněné přepravily vrtulníky.

Nikdo není v ohrožení života. Další desítky lidí utrpěly lehčí zranění a záchranáři je ošetřili na místě. Ve vlacích bylo zhruba 200 pasažérů, nehodu možná zavinila špatně přehozená výhybka, řekli dnes ČTK mluvčí hasičů, Českých drah, záchranné služby a Drážní inspekce. Škoda je odhadnuta na 12,5 milionu korun.

Podle mluvčí Českých drah Radky Pistoriusové vykolejily vagony u rychlíku 668 Rožmberk jedoucího z Brna a Českých Budějovic do Plzně. Vagony narazily do přední části rychlíku Vajgar, který jel z Plzně do Brna. Stanice Horažďovice - předměstí je po nehodě mimo provoz, místo vlaků mezi Nepomukem a Strakonicemi jezdí autobusy.

Podle Jana Kučery z Drážní inspekce stál rychlík Vajgar před návěstidlem do stanice a čekal na průjezd rychlíku Rožmberk. Protože stanice se rekonstruuje, rychlík od Plzně měl přijet na stejnou kolej, z níž odjížděl vlak od Brna. Příčinou nehody by mohla být špatně přehozená výhybka. Podle Kučery byla pravděpodobně přehozena přímo pod projíždějícím vlakem, takže jeho poslední a předposlední vůz vykolejil. Škoda zatím nebyla vyčíslena, podle Kučery byly kromě vlakových souprav poškozeny i koleje.

"Na místě jsme ošetřili sedm středně těžce poraněných, kteří byli převezeni do nemocnic, stejně jako dalších osm lidí s lehčími poraněními. Dalších asi 35 osob, které měliyoděrky a lehčí poranění nevyžadující hospitalizaci, čeká na nádraží na náhradní odvoz. Zdravotníci jsou tam s nimi pro případ, kdyby se ještě někomu udělalo špatně," řekla mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková. Tři pacienty odvezly vrtulníky do nemocnic v Plzni a v Českých Budějovicích, další zraněné převezly sanitky do nemocnic v Klatovech, Strakonicích, Sušici. Na místo vyslali zdravotníci po ohlášení nehody sedm sanitek a tři vrtulníky. Kromě záchranářů z Plzně - Líní letěly na místo také záchranářské vrtulníky z Českých Budějovic a z Prahy.

Související

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. Prohlédněte si galerii

Strojvedoucí rychlíku si před srážkou uvědomil chybu a zastavil, vyplývá z šetření

Vyšetřování tragické srážky rychlíku a nákladního vlaku, která se na den přesně před týdnem stala v Pardubicích, pokračuje. Podle zjištění Drážní inspekce si strojvedoucí rychlíku uvědomil, že projel návěst, a zastavil. Personál protijedoucího vlaku ale nebyl nijak varován, takže nemohl včas zabrzdit. Podle posledních informací už není nikdo ze zraněných v nemocnici. 

Více souvisejících

Nehody vlaků Vlaková neštěstí srážka rychlýků na Klatovsku (4.8.2015)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 8 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Tropické počasí přinese teploty nad 30 stupňů i bouřky

V Česku začal nový pracovní týden, který by měl přinést tropické teploty nad 30 stupňů. Vyplývá to z tvrzení meteorologů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) na sociální síti X. V druhé polovině týdne budou zároveň hrozit bouřky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy