Policie připouští zrušení přejezdu ve Studénce

Ostrava - Nová dopravní studie by měla přinést případná bezpečnostní opatření související s nebezpečným železničním přejezdem ve Studénce. Policie by zřejmě nebyla ani proti zrušení tohoto přejezdu, jak nedávno navrhl ministr dopravy Dan Ťok.

Studii nyní zpracovávají policie, kraj a ministerstvo dopravy. Novinářům to dnes řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Přejezd je rizikový. Často jej i přes blikající červená světla přejíždějí řidiči. Tragická kolize se tam stala v červenci, kdy do kamionu uvízlého mezi závorami narazil vlak Pendolino. Kolizi nepřežili tři lidé.

Něco podobného se mohlo stát koncem října. Kamion z kolejiště odjel těsně před tím, než místem ve 140 kilometrové rychlosti projel vlak.

Podle Kužela existuje hned několik variant bezpečnostních opatření. ministr dopravy Dan Ťok například přišel s nápadem železniční přejezd úplně zrušit. Tato možnost se však nelíbí představitelům studénky. Další možností by mohlo být umístění značky, která by na silnici zakázala vjezd nákladním automobilům.

Kužel uvedl, že policie by s největší pravděpodobností proti zrušení přejezdu nebyla. "Je ale potřeba vypracovat dopravní studii. Na ní se nyní pracuje," vysvětlil. Případný zákaz vjezdu pro kamiony vidí jako problematický.

Související

Ve Studénce hořel motorový vlak, cestující i strojvedoucí ho stihli opustit

Ve Studénce na Novojičínsku hořel motorový vlak

Na nádraží ve Studénce na Novojičínsku dnes ráno hořelo v motorovém prostoru osobního vlaku. Cestující i strojvedoucí ho ale stihli opustit ještě před příjezdem hasičů. Novinářům to sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák.
U Studénky na Novojičínsku došlo před půl osmou ráno ve směru na Prahu ke srážce pendolina s kamionem. Tragédie si vyžádala dva lidské životy. (22.7.2015) Rozhovor

Pět let od tragédie ve Studénce: Kamion na přejezdu? Rychlobrzda a útěk do strojovny, říká strojvůdce

ROZHOVOR – Jsou pro ně postrachem, ohrožují jejich životy i zdraví. Strojvůdci se děsí, aby se jim při směně nenaskytl pohled, jak na železničním přejezdu stojí kamion, vůz či chodec. „Pokud je srážka s nákladním či osobním autem anebo osobou nevyhnutelná, sáhneme hned po rychlobrzdě a v případě stojících vozů bychom měli utéci do strojovny,“ říká pro EuroZprávy.cz člen prezidia Federace strojvůdců ČR David Votroubek. Přesně před pěti lety na ignorujícího řidiče kamionu při křížení doplatil ve Studénce strojvůdce Jan Černý, po nárazu mu lékaři amputovali obě nohy a poranil si páteř.

Více souvisejících

vlaková havárie /Studénka 22. července 2015 v 7:30 hodin/ Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy