První prázdninový víkend je tu. Vyhněte se odpolednímu provozu, radí expert

ROZHOVOR - Je 30. 6. a to pro většinu dětí znamená konec školního roku. Společně s nimi často zahájí dovolenou i rodiče. Hromadné odjezdy na prázdniny však mohou způsobit dopravní kolaps. V kolik hodin je nejvýhodnější vyrazit a kterým silnicím se vyhnout? Pro server EuroZprávy.cz odpovídal Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu ČR.

Začínají prázdniny. Jaký se očekává stav na silnicích dnes a v nadcházejícím víkendu?

Lidé budou odjíždět. Kolony se budou tvořit na výjezdech z velkých měst v České republice i v zahraničí. Samozřejmě záleží na tom, jak si řidiči rozloží cestu. Ale podle našich nejnovějších informací opravdu vyrazí všichni najednou, aby využili volna v prostředku následujícího týdne. Mnoho lidí pojede směrem do Chorvatska a Itálie.

Češi tedy na dovolenou vyrazí především autem?

Hojně využívaná jsou i letadla. Všechny lety směrem do Řecka, Egyptu, Tunisu či Španělska jsou stoprocentně naplněné. Naplněno je mimochodem také 98% všech hotelů na Chorvatském pobřeží.

Kdy bude situace na silnicích nejhorší?

Vypadá to, že lidé pojedou především dnes a zítra (30.6. a 1.7.), výjimečně někdo i v neděli. Další nápor pak čekáme v neděli 9.7, to se zase bude část lidí vracet.

O svátcích v průběhu příštího týdne bude situace klidnější?

Přesně tak. Část lidí sice zůstane ještě v pondělí a v úterý v práci a vezme si volný jen pátek, ale většina rozhodně začne dovolenou v nadcházejícím víkendu. Můžeme však čekat, že ti s kratším volnem vyrazí v úterý dopoledne či ve středu.

V kolik hodin je podle vás nejlepší se vydat na cestu?

Ideálně dnes do 14. hodiny, pak už se situace bude postupně jen zhoršovat. Dále pak pozdě přes noc, což u nás znamená vyrazit zhruba ve 22.00. Ale pozor, není to pro každého. Kdo není zkušený řidič, tak ať raději přes noc vůbec nejezdí – hrozí totiž mikrospánek, nejvíce mezi 3. a 4. hodinou ranní.

Které spoje budou nejvíce problematické?

V rámci ČR je to klasicky dálnice D1, která je v současné době modernizována. Dále silnice v okolí Benešova. Na jihu Čech je to úsek, ve kterém se prodlužuje stavba dálnice D3. Když se přesuneme západněji, bývá vytížen konec dálnice D4 u Příbrami. Očekává se problém s výjezdem na Mladou Boleslav a tradičně budou zácpy kolem letiště v Praze. Opravuje se silnice mezi Havlíčkovým Brodem a Jihlavou, to zpomalí provoz. Práce probíhají také na úseku Brno – Vyškov.

A v zahraničí?

Pod Mikulovem směrem na Vídeň se staví nová dálnice a částečně tam vyjíždí na komunikaci technika. Problém vznikne i v samotné Vídni. Velký provoz se očekává kolem Záhřebu a dálnice směrem na jih. Na mnoha místech na trase směrem do Chorvatských letovisek probíhají opravy silnic. Máte nějakou radu pro řidiče, kteří se přeci jen rozhodnou vydat se na cestu v dopravní špičce?

Rozhodně doporučuji mít vždy natankováno minimálně půl nádrže. Může se stát, že bude kolona a auto tam bude stát delší dobu. Vše co potřebujeme při řízení a během jízdy mít zrovna s sebou – nespoléhat se tedy na zastávku po cestě. Pití, jídlo a určitě nějakou zábavu či hračky pro děti.

S malými dětmi cestuje hodně lidí. Na co by si měli dát pozor?

Děti by se měli vyvarovat smaženému jídlu. Rozhodně ne smažené sýry, hranolky, krokety a podobně. Cesta je dlouhá a jak děti sedí v sedačce, tak mají sevřený žaludek a jakmile se smažené zkombinuje navíc s něčím sladkým, tak je velké riziko, že děti začnou zvracet. A to je na dlouhé cestě problém.

Související

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Dovolená v Chorvatsku? Pro Čechy stále jasná volba

Ani zavedení eura neodradilo řadu českých turistů od návštěvy oblíbeného Jadranu. Chorvatsko je zkrátka ideální prázdninovou destinací, kde panuje příjemné klima a moře je díky pozvolnému vstupu a malým vlnám vhodné pro každého. Kde se ale při návštěvě ubytovat a co dalšího je na Chorvatsku tak lákavé?
bankomaty

Dovolená v zahraničí: Je výhodné platit kartou a vybírat hotovost v cizině?

Pro financování zahraniční dovolené už není nutné se zatěžovat velkým množstvím hotovosti. Zejména v rámci Evropské unie je možné spoléhat na bezproblémové platby kartou nebo výběry hotovosti ve měně dané země. Avšak je třeba si dávat pozor na potenciální poplatky a specifika související se směnou měnových kurzů, a to jak před odjezdem, tak i během pobytu na dovolené. Je rozumné, aby spotřebitelé nepodceňovali ani rizika spojená s výběrem konkrétního bankomatu a zvolenou transakční metodou, sdělil naši redakci dTest.

Více souvisejících

dovolená cestování Chorvatsko dopravní zácpa Itálie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy