Česko ochromil těžký mokrý sníh: Tisíce domácností bez proudu, uzavírky silnic a tratí

Asi dvě hodiny byla dnes neprůjezdná silnice 34 u Jitkova na Havlíčkobrodsku, odkud bylo nutné vyprostit kamion. Znovu se jí podařilo zprůjezdnit před 12:00. Přibližně o hodinu později se podařilo uvolnit i silnici I/19 u Divišova na Žďársku, kde zapadl kamion převážející skot. U Vlachovic na Žďársku je zapadlý sypací vůz. Dopravu na Vysočině od rána kromě sněhu komplikují také popadané stromy, kvůli nimž nejezdily ráno vlaky na Žďársku. Varování před kluzkou vozovkou platí pro dálnici D1, ledovka je i jinde v kraji. Kvůli sněžení a silnému větru bylo v poledne v Česku bez elektrického proudu 18.500 odběratelů. Společnost ČEZ Distribuce evidovala 29 poruch na vysokém napětí. Ke 14:00 se to podařilo snížit na 14.000 odběratelů a 27 poruch na vedení vysokého napětí, další desítky jsou na nízkém.

Za sněžení a větru se na některých místech kraje od noci tvořily sněhové jazyky, jinde překážely stromy padající na silnice a zapadlé kamiony. Kvůli odstraňování spadlých stromů zasahovali hasiči od noci už asi na 80 místech. Pomáhali také s vyprošťováním aut, včetně autobusu, který zapadl u Okříšek na Třebíčsku, uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová. Podle Čírtkové se v kraji dnes stalo asi 25 nehod, které se obešly bez vážných zranění.

Hlavní tahy v kraji jsou většinou mokré nebo s vrstvou rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na vedlejších silnicích leží sníh krytý posypem. Na některých silnicích je ledovka. Jen s opatrností jsou kvůli ní sjízdné silnice u Věžnice na Jihlavsku nebo u obce Rozsochy na Žďársku. Sněhové jazyky zhoršují sjízdnost silnic zejména v okolí Nového Města na Moravě a v Bystřici nad Pernštejnem.

Kvůli sněžení jsou na Vysočině problémy se sjízdností. Na silnici I/38 u obce Štoky nemohou vyjet kamiony. Zcela uzavřena je silnice I/34 u obce Jitkov z důvodu vyprošťování kamionu.

— Policie ČR (@PolicieCZ) 9. ledna 2019

Husté sněžení ochromilo dopravu v Ústeckém kraji. Na Chomutovsku na hlavní silnici I/7 ve směru na Německo u obce Křimov je zavřený jeden jízdní pruh, tvoří se kolona vozidel. Cestu k hraničnímu přechodu blokují kamiony v kopci na zasněženém úseku. Uzavřená je silnice mezi Libouchcem a Tisou na Ústecku, kde se na zasněžené vozovce střetla tři osobní auta. 

Dopravu v Libereckém kraji komplikuje sníh a také popadané stromy. V posledních dnech napadlo už kolem 60 centimetrů sněhu a stále sněží. "Očekáváme během dneška dalších až 30 centimetrů," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu silnic v kraji na starosti.

Spadané stromy zastavily ráno provoz na železniční trati ze Smržovky do Josefova Dolu v Jizerských horách. Vlaky tam zatím nejezdí, nahradily je autobusy, předpokládá se obnovení provozu až kolem 13:00. Popadaných stromů je totiž na trati víc. Před spadlým stromem zastavily i ranní vlaky mezi Kořenovem a Desnou v Jizerských horách a na krkonošské trati mezi Poniklou a Jabloncem nad Jizerou na Semilsku. Nikomu se nic nestalo, vlaky ale nabraly zpoždění. Provoz tam už byl obnoven.

ČEZ má v terénu stovky pracovníků, kterým opravy ale komplikuje nepřístupný terén. Problém podle energetiků je, že nelze použít těžkou techniku. "S tou se propadáme, navzájem bychom se museli tahat," řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Uvedla, že pracovníci jdou pochůzkou pod vedením, mají sněžnice a nesou si žebřík. Nejdéle tak podle ní trvá vyhledání a vymezení poruchy.

Dopoledne řešili energetici na severu Čech nejvíce poruch v okresech Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Trutnov nebo Janské Lázně. Poruchy byly hlášeny podle Holingerové také v Ústeckém kraji v okolí Telnice, Měděnce a Perštejna a v Karlovarském kraji v okolí Stráže nad Ohří, Boče, Srní, Nejdku a Vřesové. Poměrně klid byl dopoledne na Moravě, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji, uvedla mluvčí.

Hasiči v Libereckém kraji vyjeli během noci a dnešního dopoledne k odstranění popadaných stromů či větví zapletených v elektrickém vedení už víc než čtyřicetkrát. "V jednom kole jsou hlavně hasiči na Semilsku. Ti jezdí ke stále se opakujícím situacím, kdy stromy buď ohrožují nad vozovkou řidiče, nebo už přímo přes cestu spadly. Nejčastějším úsekem těchto události jsou komunikace v okolí Jilemnice, Tanvaldu a Jablonce nad Nisou. Problémy jsou také kolem Liberce, Chrastavy a Raspenavy," řekla ČTK mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková. Hasiči už podle ní také pomáhali u desítky dopravních nehod.

Uzavřená zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Autobusy a osobní auta úsekem projedou. Řidičům kamionů silničáři doporučují využít k cestě do Polska alternativní trasu po silnici 35 přes Hrádek nad Nisou. "Apelujeme proto na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem silnice 10," zdůraznil Šén. Uzavřená je pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy z Mníšku na Liberecku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy.

Související

Více souvisejících

Zima Silnice Kraj Vysočina Dálnice D1 Ústecký kraj doprava

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy