Malér na D1: Kvůli opravě ucpané kanalizace se tvořily kolony, dálnice se pomalu rozjíždí

Opravu ucpané kanalizace na 98. kilometru dálnice D1 na Vysočině chce Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uhradit z bankovní garance, kterou dal původní zhotovitel modernizace D1 v úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. ČTK to dnes řekl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. Závadu, kvůli které na dálnici vytékala voda a namrzala, se už podařilo provizorně odstranit. Levý jízdní pruh na Prahu byl kvůli opravě uzavřený asi do 14:00. Ve stejnou dobu skončilo i dopravní omezení poblíž 102. kilometru kvůli obnově svodidel a vodorovného dopravního značení. Podle Národního dopravního informačního centra zůstává uzavřený levý jízdní pruh na Brno na asi 97. kilometru. Omezení má skončit v 16:00.

Podle Kroupy se bude nutné ještě na místo opravované kanalizace vrátit a dělat průzkumné práce, které stanoví celkový rozsah poškození. Práce by podle něho měly být vždy o víkendech a v nočních hodinách, kdy je na dálnici menší provoz.

Voda se v nejnižším místě původně opravovaného úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem hromadila na vozovce a namrzala už v pátek večer. Stalo se tam několik nehod, jeden člověk se lehce zranil, směr na Brno byl nakrátko zcela uzavřen. "Únik odpadní vody jsme zvládli, udělali jsme nouzový výhrab ve středním dělícím pásu a vodu posíláme pod most. V žádném případě už ani náznakem, průsakem nebo bočně nevytéká na dálnici," řekl k opravám mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

ŘSD se podle něho o problému s kanalizací, ze které ve středním dělícím pásu vytékala voda, dozvědělo v pátek před 20:00. "Vzhledem k počasí začala voda namrzat. Byly tam nehody, většinou lehčí. Zranění bylo jenom jedno. Chvíli tam ale byla situace poměrně dramatická," řekl Rýdl.

Policie potvrdila čtyři nehody a jednoho lehce zraněného člověka. Poškozené bylo i auto zasahujících hasičů, do kterého narazil další vůz.

Modernizaci úseku mezi 90. a 104. kilometrem D1 mělo provést sdružení, které tvořily česká firma Geosan Group, italská Toto Construzioni Generali a kazašská SP Sine Midas Stroy. Zakázka zněla na 1,75 miliardy korun. Opravy začaly loni v březnu, práce se nepodařilo dokončit před zimou.

V polovině prosince doprava na dálnici ve zúženém úseku několikrát zkolabovala. Blokoval ji nesjízdný povrch i kamiony. ŘSD v prosinci spolupráci se sdružením ukončilo, na chyby zhotovitele upozorňovalo od srpna. Modernizaci dokončí jiná firma, kterou ŘSD vybere na jaře. Práce pak budou pokračovat v létě.

Související

Dálnice, ilustrační foto

Modernizace D1 by měla skončit na přelomu září a října

Modernizace posledních úseků dálnice D1 skončí na přelomu září a října. Následovat budou dokončovací práce, ale již bez omezení dopravy. O prvním červencovém víkendu se D1 u Hvězdonic uzavře kvůli demolici nadjezdu, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) ale v této spojitosti neočekává větší dopravní komplikace, řekli dnes ČTK ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Více souvisejících

Dálnice - Opravy na D1 Dálnice D1 doprava Kraj Vysočina

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 54 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy