Po další srážce vlaků v Brně zůstalo 23 zraněných. Ťok chce zavést bodový systém

Na hlavním nádraží v Brně se dnes ráno srazily dva osobní vlaky. Záchranáři v souvislosti s nehodou ošetřili 23 lidí. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun. Počet mimořádných událostí na železnici letos strmě roste. České dráhy proto na středu svolaly mimořádné jednání. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) by chtěl pro strojvedoucí zavést bodový systém podobně jako pro řidiče.

Vlaky se na brněnském hlavním nádraží srazily po 8:00. Osobní vlak z Brna do Březové nad Svitavou projel návěst zakazující jízdu a srazil se s přijíždějícím osobním vlakem z Letovic, popsal nehodu mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doplnil, že pravděpodobnou příčinou byla lidská chyba.

Ze sražených souprav muselo být evakuováno kolem 250 lidí. Záchranáři v souvislosti s nehodou ošetřili 23 lidí. Šlo především o odřeniny, zhmožděniny, vykloubení i podezření na zlomeniny. Do nemocnice bylo převezeno 15 zraněných.

Policie nehodu vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení, alkohol byl u strojvůdců vyloučen. Škoda dosáhla téměř půl milionu korun.

Počet mimořádných událostí na železnici letos strmě roste. Inspektoři za první dva měsíce roku řešili přes 220 incidentů, meziročně zhruba o 26 procent víc. Mírně naopak klesl počet usmrcených a zraněných.

O haváriích na železnici bude ve středu mimořádně jednat vedení Českých drah. Podnik chce analyzovat kontroly strojvedoucích a zváží nová bezpečnostní opatření. Dráhy také chtějí prosadit kontroly, zda strojvůdci ve volném čase místo odpočinku nejezdí u konkurence, což vede k jejich přetěžování.

Zejména menší dopravci zaměstnávají například jako brigádníky strojvůdce, kteří současně jezdí u jiné železniční společnosti. Dodržování stanovených limitů jízdy strojvůdců i jejich odpočinku by mohl ověřovat nový kontrolní systém, zavést by jej měla novela zákona o drahách.

Ministr Ťok dnes oznámil, že by chtěl pro strojvedoucí zavést bodový systém podobně jako pro řidiče. Dodal, že je potřeba evidovat kartu strojvedoucího, jež by byla k dispozici elektronicky a vedl by ji Drážní úřad. "Není to otázka, že bychom chtěli nějakým způsobem trestat. Je to spíš motivační záležitost," uvedl ministr.

O situaci na železnici dnes s Ťokem mluvil premiér Andrej Babiš. Podle premiéra je nejprve nutné příčiny nehod vyšetřit. "České dráhy určitě vyvodí nějaké opatření, aby se to neopakovalo," řekl Babiš.

Podle poslance Pirátů Ondřeje Polanského je hlavní příčinou mimořádných událostí na železnici především zpoždění při při zavádění moderního zabezpečovacího zařízení. Systém ETCS, který umožňuje převzít kontrolu nad řízením vlaku například výpravčím, zatím v Česku nefunguje. Připraven je zatím pouze na koridoru mezi Kolínem a Břeclaví, spuštěn ovšem bude až po dokončení testů dopravci. Další úseky se připravují, uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Související

Srážka vlaků na hlavním nádraží v Brně (5. 3. 2019)

ČD znovu projednají bezpečnostní opatření a zváží další kontroly

Vedení Českých drah bude ve středu mimořádně jednat o haváriích na železnici. Podnik chce zanalyzovat dosavadní kontroly strojvedoucích a zváží nová bezpečnostní opatření a zpřísnění kontrol. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Radek Joklík. Dráhy minulý týden zintenzivnily kontroly svých strojvůdců. Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes před odletem do USA uvedl, že po dnešní srážce vlaků v Brně hovořil o situaci na železnici s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO).

Více souvisejících

Srážka vlaků na hlavním nádraží v Brně (5. 3. 2019) Brno železnice Vlaky Dan Ťok (ministr dopravy)

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy