PROTESTY PILOTŮ - Vedení ČSA se zatím s piloty nedohodlo, jednání bude pokračovat ve čtvrtek

Praha - Vedení Českých aerolinií se zatím nedohodlo s piloty na řešení sporů, v jednání by měli pokračovat ve čtvrtek. Mediafaxu to ve středu řekl předseda představenstva ČSA Philippe Moreels. Delší čas na jednání si vyžádalo odborové sdružení pilotů CZALPA.

Piloti Českých aerolinií zahájili ve čtvrtek ráno protestní akci proti vyvedení podstatné části letadel z flotily národního dopravce - ČSA. Řada pilotů nenastoupila do práce s odvoláním na aktuální zdravotní indispozice. Podle mluvčího CZALPA Filipa Gaspara piloti pouze využili možnosti, kterou jim skýtají letecké předpisy a kolektivní smlouva. Vedení společnosti ale trvá na tom, že protesty jsou nelegální.Piloti ČSA tímto protestují proti probíhající restrukturalizaci letecké společnosti. Kvůli protestní akci muselo být ve čtvrtek zrušeno 25 zpátečních letů, více než stovku cestujících ve čtvrtek večer také ČSA ubytovaly v hotelu. Českým aeroliniím se podařilo přesměrovat stovky cestujících na linky jiných dopravců, kteří po dohodě s Českými aeroliniemi na vybrané spoje nasazovali letouny s větší kapacitou. V pátek už bylo zrušeno pouze osm letů.V pátek odpoledne pak vstoupili piloti do další fáze protestů a vyhlásili stávkovou pohotovost."Abychom odblokovali patovou situaci, opět funkcionářům CZALPA povolíme vstup do hlavní budovy," uvedl ve středu Moreels.Jakmile se to stane, CZALPA podle svého mluvčího Gaspara odvolá žalobu, kterou na vedení společnosti podalo kvůli nedodržení zákoníku práce.Vedení Českých aerolinií prozatím pokračuje v propouštění pilotů. Výpovědi jich zatím dostalo 33. Namísto stávkujících vlastních zaměstnanců si ČSA najaly letadla a posádky zahraničních společností. Ty prozatím uskutečnily sedmdesát letů.

Související

Josef Středula

Středula nečekaně končí jako šéf odborů

Josef Středula už není předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), přišel o pravomoci šéfa odborové centrály. Příčinou jsou pochybnosti o jeho členství kvůli neplacení příspěvků. Situace uvnitř odborů by se měla vyřešit ještě během tohoto měsíce.
Lidé se v Praze sešli na protivládním protestu pořádaném odbory. (27.11.2023) Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Stávka v Praze. Centrem prošli demonstranti a studenti, stávkovaly školy i odbory

V Česku dnes proběhla probíhá série protivládních stávek. Celý den se stávkovalo na základních, středních a mateřských školách, podle odhadu odborů se v různé míře měly zapojit více než dvě třetiny zařízení. Protestní akce na dnešní den připravily také odbory, jimž vadí vládní úsporný balíček či chystaná důchodová reforma. 

Více souvisejících

Odbory

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy