Česko zasáhlo husté sněžení, silnice blokují nehody i lavina

Praha - Řidičům v Česku dnes ráno komplikuje situaci sněžení a v některých místech také silný vítr. Zejména ve vyšších polohách hrozí tvorba sněhových jazyků. Na silnici mezi Harrachovem a Rokytnicí spadla lavina, v Náchodě je uzavřen přechod do Polska. Kvůli sněhu nabírají zpoždění i vlaky. Počasí ovšem pročistilo vzduch a smogová situace v jednotlivých krajích se tak zlepšila, zjistila ČTK.

V Libereckém kraji napadlo přes noc až 20 centimetrů sněhu. Kvůli kamionům je neprůjezdná silnice I/9 mezi Svorem a Rumburkem, kopec je zablokován v obou směrech. Silnice mezi Harrachovem a Rokytnicí nad Jizerou bude kvůli pádu laviny zavřená asi dvě hodiny. Auta stála i na zafoukané R35 od Turnova na Liberec. V úseku Smržovka - Josefův Důl nejezdí vlaky, výluka by měla trvat zhruba do 10:00. Problémy kvůli sněhu byly ráno i na trati mezi Libercem a Frýdlantem, tu se ale podařilo zprůjezdnit. V Ústeckém kraji zůstávají uzavřené pro veškerou dopravu silnice z Výsluní do Rusové a Horní Halže k hotelu Nástup na Chomutovsku. Problémy na těchto dvou cestách bývají každou zimu. Řidiči se nedostanou ani z Krásného Lesa do Adolfova na Ústecku. Několik vlakových spojů má zpoždění. Sněžení trápí řidiče také v hradeckém kraji, kde napadlo až čtvrt metru. Od rána je kvůli situaci na polské straně uzavřen vjezd do Polska přes hraniční přechod v Náchodě. Silnice z Vrchlabí do Špindlerova Mlýna je sjízdná pouze se sněhovými řetězy, některé silnice nižších tříd jsou zaváté a neprůjezdné. V sousedním Pardubickém kraji jsou pro kamiony špatně sjízdné veškeré kopcovité terény na silnicích druhých a třetích tříd v okolí Moravské Třebové. Na všech silnicích leží vrstva nového sněhu. V celém kraji by si řidiči měli dávat pozor na zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách na sněhové jazyky. Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice na jižní Moravě. Především na vedlejších silnicích druhých a třetích tříd leží místy až pěticentimetrová ujetá vrstva sněhu. Také v Olomouckém kraji musí být řidiči opatrní, na mnoha místech jsou sněhové jazyky. Ty komplikují dopravu i v Plzeňském, Karlovarském, Jihočeském i Středočeském kraji. Na Vysočině se vyšších polohách mohou tvořit i závěje, v kraji se kvůli počasí stalo několik dopravních nehod. Větrné počasí se sněžením ovšem v Česku zlepšilo smogovou situaci, která bylo v uplynulých dnech velmi špatná. Koncentrace polétavého prachu však na mnoha místech stále zůstávají nad povoleným limitem. Například v Moravskoslezském kraji se místy blíží i jeho čtyřnásobku. Nejhůř je v Bohumíně a Dolní Lutyni-Věřňovicích na Karvinsku, kde v 06:00 vykázaly měřicí stanice průměrnou denní koncentraci prašného aerosolu 195 respektive 193 mikrogramu na metr krychlový, přičemž povolená mez je 50 mikrogramů. V Pardubickém a Středočeském kraji se situace zlepšila natolik, že byl odvolán signál regulace. Vzduch se pročistil i v Libereckém kraji, prachu je ráno v ovzduší minimum. Denní limity jsou však stále překročeny v Liberci, Jablonci nad Nisou a České Lípě. Zlepšení hlásí také Olomoucký kraj. Čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu sice ještě ráno zůstaly na limitem v Olomouci, Přerově i Prostějově, aktuální hodinová měření už jsou ale příznivá. V Plzni se naměřené koncentrace polétavého prachu oproti úterý snížily zhruba o polovinu.

Související

Více souvisejících

sníh Počasí doprava

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy