Chovanec tvrdě na Žáka: Dělejte něco, vozy ČD Cargo stojí v kopřivách

Praha - Sociální demokracie dnes slovy svého místopředsedy Milana Chovance vyzvala ministra dopravy v demisi Zdeňka Žáka, aby bezodkladně řešil situaci v ČD Cargo. Podle Chovance, který je stínovým ministrem dopravy, současný management situaci nezvládá a je čas začít hledat osobní odpovědnost u lidí, kteří ji neřeší.

"My považujeme situaci v ČD Cargo za vážnou, téměř krizovou, kterou bude muset nová vláda bezodkladně řešit," řekl na tiskové konferenci Chovanec, podle něhož je naprosto nezbytné, aby se udělal forenzní audit na provoz kolejových vozidel.

"Není možné, aby ČD Cargo mělo 4500 vagonů v kopřivách, které se neopravují, a aby si pronajímalo vagony od jiných společností. Není možné, aby neopravovaly lokomotivy a bylo 400 lokomotiv nepojízdných a opět se pronajímaly od jiných společností," nechal se také slyšet.

Žákova čistka mnoho nevyřešila

Vedení ČD Cargo odborářům navrhuje zrušení 411 pracovních míst a omezení zaměstnaneckých benefitů. Úspory mají zvýšit efektivitu firmy a zajistit její dlouhodobé fungování. Odboráři ale na úterním jednání podle místopředsedy Odborového svazu železničářů (OSŽ) Radka Nekoly pouze navrhli prodloužení stávající kolektivní smlouvy do března příštího roku.

Ačkoli OSŽ připouští nutnost změn, chce s nimi počkat až na ustanovení nové vlády a jednat o nich s novým ministrem dopravy, informuje iHned.cz.

Personální změny v ČD Cargo prosadil Ministr Žák krátce po svém nástupu do funkce letos v červenci. Nejprve bylo vyměněno vedení Českých drah v čele s dlouholetým šéfem Petrem Žaludou. Toho na postu předsedy představenstva Carga později vystřídal Oldřich Mazánek. Plánem na úspory se už ale zabývalo i předchozí vedení firmy.

ČD Cargo se v poslední době potýká s poklesem přeprav. V pololetí firma skončila se ziskem 208 milionů korun, byly v něm ale započítány i prodeje dlouhodobého majetku. Loni se nákladní dopravce, který zaměstnává zhruba 9500 lidí, propadl do ztráty dvou miliard korun. Některé plány proto počítají se snížením stavu až o dva tisíce.

"ČD Cargo, aby nebylo ohroženo a neohrožovalo matku, musí mít v roce 2014 vyrovnaný provozní výsledek," vyslovil se také Chovanec, podle něhož by se situace dala řešit například odbouráním nekalé konkurence v silniční nákladní dopravě nebo odstraněním legislativních překážek snižujících konkurenceschopnost společnosti.

Související

Milan Chovanec

Chovance nepomluvil. Zprošťující verdikt v kauze novináře Přibila je pravomocný

Rozsudek, který zprostil novináře Marka Přibila obvinění z pomluvy exministra vnitra Milana Chovance a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila, je pravomocný. Vyplývá to z databáze Infosoud. Státní zástupce si původně ponechal lhůtu pro podání odvolání, kterou však nevyužil. Přibil čelil obžalobě kvůli publikování článku, který tvrdil, že Chovanec ovlivňoval dotační kauzu Čapí hnízdo, v níž čelí obvinění premiér Andrej Babiš (ANO).
Milan Chovanec

Novinář Přibil nepomluvil exministra Chovance, rozhodl soud

Soud rozhodl, že novinář Marek Přibil v publikovaném článku nepomluvil bývalého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a policejního vyšetřovatele Pavla Nevtípila. Dnešní rozsudek není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Pro Přibila žádal tříměsíční podmínku s roční zkušební dobou a peněžitý trest zhruba 20.000 korun.

Více souvisejících

Milan Chovanec Zdeněk Žák čd cargo

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy