Blesk spočítal: Na důchod se státem se nevyplatí spořit

Praha – Pro koho je důchodová reforma výhodná? Tak znělo zadání deníku Blesk, které měli odborníci spočítat. A jak to dopadlo?

Šokující zjištění! Pokud nemáte plat nad 20 tisíc hrubého měsíčně, spoření na důchod se vám nevyplatí! Mohou si tuto vymoženost dovolit jen bohatí. Onu skupinu obyvatel s příjmem pod 20 tisíc korun hrubého totiž zasáhne zdražení potravin a dalších služeb. A to díky sjednocenému DPH na dvacet procent.

Ekonomové také říkají, že zatím není jasné, jak budou penzijní fondy s licencí od státu vlastně vypadat a kolik se bude platit za jejich služby. Ekonomové se zatím shodli na jednom smutném zjištění: Spořit si z platu na důchod se opravdu vyplatí jen menšině lidí.

„Pokud si totiž vyvedete tři procenta sociálního pojištění ze mzdy do svého fondu, ukrojíte si tím zároveň ze své části v průběžném důchodovém systému. Ti, co berou víc než 20 tisíc hrubého měsíčně, ale i při vyvedení zmíněných tří procent do fondu stále přispívají tolik, že to výši jejich důchodu neohrozí,“ uvádí Blesk.

„Od platu dvacet tisíc se to bude vyplácet, od třiceti tisíc a výše se to bude vyplácet určitě,“ řekl pak Blesku ekonom Pavel Kohout.

Jednoduše řečeno, lidé s vyššími příjmy si uloží ve fondu více peněz, které by jinak byly použity na důchody zaměstnancům s menšími platy.

Sedm z deseti lidí si prý pohorší. Ekonom Petr Zámečník sestavil pro Blesk tabulku, která orientačně ukazuje, kolik byste si naspořili, pokud budete vyvádět peníze do fondů.

Kvůli loňskému rozhodnutí Ústavního soudu musel ministr práce a sociálních věci Jaromír Drábek (TOP 09) lidem, kteří půjdou do penze od letošního října (je jich 70 procent) a budou mít nižší důchod, než by jim byl vyměřen dnes, sebrat peníze, aby měl na navýšení důchodů pro vyšší příjmové skupiny.

„Pětina penzistů si tak polepší na úkor většiny nastupujících důchodců, kterým se vyměřený důchod od října sníží. Jen ti, kteří mají nejnižší příjem, dostanou stejně jako dnes. Týká se to asi desetiny lidí,“ píše bulvární deník.

Tabulka Blesku „Fondy: Z čeho máte strach?“: V otázkách a odpovědích pak lidem vysvětluje dosud nezveřejněné záležitosti. Co je v tabulce vlastně uvedeno? Zvolíte si spoření do fondů a přijdete o práci, nemusíte v této době do fondů přispívat. Půjde o přerušení spoření. „Odvádět ze mzdy nic nemusíte, ale přijdete samozřejmě i o příspěvek od státu," uvádí Blesk.

Další příklad uvádí ženu na mateřské, nebo nástup do invalidního důchodu, kdy se spoření také přeruší. Zároveň se ale také sníží cílová částka, která vám bude v důchodu vyplacena.

A co normální důchod? Blesk uvádí, že ten dostanete také. Podle výše vašich výdělků a kolik jste odváděli do průběžného systému vedle svého fondu. „Čím výše odvedete, tím vyšší bude důchod," uzavírá Blesk.

A jak to skutečně bude? Na to si musíme počkat. Parlamentními listům vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová uvedla, že Blesk uvádí čísla, která nejsou přesná. "Ty informace jsou zavádějící. Napsat, že sedm lidí z deseti budoucích důchodců si pohorší, není tak úplně pravda, neboť penze se jim budou valorizovat o inflaci,“ vysvětlila Plívová.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy