Lidé nerozumí návrhu penzijní reformy, ukázal průzkum

Praha - Více než čtvrtina lidí vládnímu návrhu důchodové reformy vůbec nerozumí. Zhruba tři čtvrtiny obyvatel však nechápou ani pravidla, podle nichž se vypočítává důchod v současnosti, ukázal průzkum, který v úterý zveřejnila agentura STEM.

Průzkum, který agentura provedla na začátku letošního května, zjišťoval informovanost veřejnosti o českém penzijním systému i to, jak jej veřejnost vnímá. Na stejné otázky se zaměřil rovněž v případě důchodové reformy, kterou připravuje vláda.

Výsledky šetření nejprve ukázaly, že současnému systému pro výpočet důchodů vůbec nerozumí 41 procent dotázaných, dalších 36 procent respondentů na otázku odpovědělo, že mu "spíše nerozumí". V součtu těchto negativních odpovědí to potom znamená, že více než tři čtvrtiny občanů systému nerozumí (celkem 77 procent).

STEM přitom poukazuje na to, že struktura odpovědí se příliš nelišila v závislosti na věku dotazovaných. Nejhorší znalosti výzkum zaznamenal u nejmladší skupiny obyvatel do 29 let, v ostatních se výsledky již tolik nelišily. Chápání současného systému naopak úměrně roste s nejvyšším dosaženým vzděláním. I z oslovených lidí, kteří mají vysokoškolský diplom, však pravidla neznají dvě třetiny.

Politické preference podle průzkumu STEM na znalost systému penzí vliv nemají.

Výpočet starobních důchodů v současnosti uplatňuje jistý prvek solidarity. Důchody nejsou úměrné předchozímu platu – lidé s nižšími příjmy dostávají důchod relativně vyšší než ti, kteří měli v posledním zaměstnání vyšší plat. Se solidárním přerozdělováním důchodů, kdy nižší důchody tvoří třeba 80 procent někdejší mzdy a vyšší důchody například 50 procent někdejší mzdy, souhlasí častěji stoupenci levice, ani mezi nimi to však není většina.Vládní návrh důchodové reformy potom počítá s tím, že by mladí lidé měli mít možnost si spořit část prostředků, které v současné době odevzdávají na důchodové pojištění pro sebe. A to za předpokladu, že by si na tento účet ještě navíc přidávali ze svých peněz.

Tento návrh je však srozumitelný pouhým dvěma pětinám občanů (42 procentům) a třetina nad ním váhá (32 procent). Čtvrtině lidí je pak návrh reformy zcela nesrozumitelný (26 procent).

Výzkum uskutečnila agentura STEM mezi 2. a 9. květnem 2011 na celkovém počtu 1219 respondentů starších 18 let.

Související

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

důchodová reforma

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy