Důchodové připojištění: Zvýší se příspěvek! Za jakých podmínek?

Praha – Penzijní připojištění prochází změnami. O co půjde? Můžeme se těšit na zvýšenou maximální výši státního příspěvku. Pro jejich zisk však musíte splnit nové podmínky. Informuje Týden.cz s odvoláním na ČTK.

Z nynějších 1800 korun si můžete přijít až na 2760 korun ročně. Hranice pro jeho poskytování se však taktéž zvyšuje a to na 300 korun místo někdejšího minima v podobě 100 korun. Cílem takového kroku je motivace občanů k větším vkladům, které můžou výrazně zvýšit výši penze. Jak bude návrh ministerstva v praxi vypadat?

Minimálních 300 korun vám „vydělá“ dalších 90 od státu. Ti, kteří mají možnost ukládat celou tisícovku si dokonce přijdou na 230 korun. Změna penzijního připojištění by měla být součástí nového pilíře penzijního systému, který pak občanům umožní zakládat individuální účty v soukromých fondech. 

Penzijní připojištění nyní zažívá malý boom v podobě nárůstu počtu účastníků o 22 tisíc a celkový počet se tudíž ustálil na 4,55 milionech. Podle odborníků lze předpokládat mírný nárůst i v následujících letech. Efektivnost návrhu ministerstva financí se však prokáže až po roce 2013, kdy má být výše uvedená změna zrealizována.

 

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy