Máme se kvůli vládě ODS hůř, vzkazují senioři Topolánkovi

PRAHA - Rada seniorů protestuje proti tvrzení předsedy ODS Mirka Topolánka, že se čeští důchodci mají nejlépe od roku 1989 a že se jejich životní úroveň za vlády ODS rapidně zvýšila. Podle analýzy Rady seniorů se totiž sociální postavení důchodců za posledních dvacet let zhoršilo o třetinu.

Rada seniorů upozorňuje, že podle mezinárodních standardů je životní úroveň, respektive sociální postavení starobních důchodců, měřeno takzvaným obecným náhradovým poměrem, tedy relací průměrné penze k průměrné mzdě. Tento poměr přitom činil v roce 1989 50,4 procent. Penze tedy byly na poloviční úrovni mezd.

V roce 1991 se pak tento poměr zvýšil ještě na 55,3 procent. Od té doby však poměr klesal, a to až na úroveň 39,8 procent v roce 2008.

„Sociální postavení českých seniorů se tedy za posledních 20 let zhoršilo o třetinu. O valorizaci penzí vlády premiéra Topolánka rozhodovaly třikrát a penze navýšily vždy jen na minimální, zákonem stanovené úrovni. Důsledkem byl meziroční propad skromného sociálního postavení českých starobních důchodců,“ uvádí Rada seniorů.

Valorizace penzí v roce 2008 navíc nebyla podle Rady seniorů dostatečná, což způsobilo též meziroční propad reálné kupní síly penzí, a to o 0,6 procentního bodu. „Jde o nejvyšší pokles reálné kupní síly penzí za posledních 11 let. Sociální postavení českých důchodců je nejhorší ze všech okolních zemí,“ dodává Rada seniorů.

Poměr průměrné starobní penze k čisté průměrné mzdě je nyní v Česku podle analýzy 49,1 procent, na Slovensku 56,8 procent, v Polsku 61,2 procent, v Maďarsku 76,9 procent a v Rakousku 80,2 procent.

„Vlády premiéra Topolánka tedy žádné zásluhy na navyšování penzí českým seniorům nemají, valorizovaly pouze tolik, kolik jim ukládal zákon,“ vzkazuje Rada seniorů Topolánkovi.

Související

Mirek Topolánek

Na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy kandiduje Topolánek, Rafaj, Palát a Wojnar

Kandidáty na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR jsou bývalý premiér Mirek Topolánek, současný viceprezident svazu Jan Rafaj, člen jeho představenstva Miroslav Palát a bývalý prezident Sdružení automobilového průmyslu Bohdan Wojnar. Informace serveru e15.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí svazu Tereza Šebestová. Nový prezident nahradí Jaroslava Hanáka, který byl ve funkci 12 let.

Více souvisejících

Mirek Topolánek důchody

Aktuálně se děje

před 6 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy