Důchodcům zruší jistotu - sociální služby! Jak přežijí?

Praha - Téměř tři miliardy korun chybějí v návrhu státního rozpočtu, v kapitole ministerstva práce a sociálních věcí, pro příští rok k tomu, aby nebyla ohrožena samotná existence sociálních služeb, které slouží seniorům nebo lidem s postižením.

Pokud k navýšení finančních prostředků nedojde, hrozí zavření některých zařízení a výrazné omezení služeb, což může negativně ovlivnit osudy lidí odkázaných na cizí pomoc. Zákon o sociálních službách přijali poslanci v roce 2006, účinný je od roku 2007.  Pro poskytovatele sociálních služeb je pro rok 2012 v rozpočtu vyčleněno 6,1 miliardy korun. Poskytovatelé služeb i zástupci lidí se zdravotním postižením by uvítali, kdyby byl rozpočet navýšen na 10 miliard korun, aby mohly služby řádně fungovat, Asociace krajů ČR v dopise požádala poslance sněmovního výboru pro sociální politiku alespoň o navýšení na 8,9 miliard. Tato částka by stačila pouze k tomu, aby existující systém sociálních služeb nebyl ohrožen. Pokud by měly být zvýšeny i v současnosti podhodnocené platy pro pracovníky v těchto službách, kapitolka by musela být navýšena ještě o dalších 1,1 miliardy korun, tedy na zmíněných 10 miliard. „Zaměstnanci v sociálních službách nemají ani průměrnou mzdu. Vysokoškoláci tam berou nanejvýš 20 007 korun hrubého měsíčně,“ upozornila předsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče při ČMKOS Dagmar Žitníková.

„Jsme přesvědčeni, že navrhovaná výše státní dotace ze strany ministerstva práce a sociálních věcí pro rok 2012 povede ke snižování kvality sociálních služeb v České republice, ke snižování kapacit sociálních služeb, k odlivu kvalifikovaných pracovníků z této oblasti a v konečném důsledku až k zániku některých poskytovatelů,“ je uvedeno v dopise Asociace krajů ČR adresovaném poslancům sociálního výboru. Dopisem se bude zabývat  i ministerstvo práce a sociálních věcí, kterou zákonodárci, na návrh Milady Emmerové (ČSSD), požádali o písemnou odpověď na něj.

„Už nyní musejí sociální služby spolufinancovat kraje, příští rok na to už nebudeme mít,“ varoval v rámci jednání sociálního výboru náměstek hejtmana Karlovarského kraje Miloslav Čermák. „Pokud nedojde k navýšení finančních prostředků v rozpočtu, budou muset být některá sociální zařízení uzavřena,“ dodal pro portál EuroZprávy.cz. Žitníková uvedla, že odbory dlouhodobě upozorňují na to, aby dotace na sociální služby byly nárokové. „Odpadly by problémy s jejich financováním a nemuseli bychom se placení těchto služeb dovolávat na náměstích,“ řekla. „Pokud investice do sociálních služeb nezačnou být nárokové, hrozí jim kolaps,“ přidal se předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

K nedostatečnému rozpočtu na provoz sociálních služeb se kriticky vyjadřovali jak poslanci opozice, tak i vládní koalice. „Kdybychom dopustili, že by měl člověk na stará kolena takové starosti o přežití, byl by to zločin,“ řekla poslankyně Emmerová. Na návrh poslankyně Lenky Kohoutové (ODS) přijal sociální výbor usnesení, kterým vyzval ministerstvo práce a sociálních věcí k vypracování analýzy, jak v příštím roce dolehne na fungování sociálních služeb navýšená dolní sazba DPH z 10 na 14 procent (později bude částka navýšena až na 17,5 %). Poslanecká sněmovna zatím státní rozpočet, jehož součástí je i částka určená na sociální služby, schválila v prvním čtením. Druhým a závěrečným čtením se budou zákonodárci zabývat v prosinci, parametry celkového rozpočtu jsou už - na základě chybných odhadů ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) - stanovené, změny jsou proto možné už jen v rámci přesunů částek mezi jednotlivými kapitolami.

Související

Ministerstvo práce

Příspěvek na péči dozná v roce 2024 změn. Ministerstvo představilo návrh

Do léta mají být příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Příspěvek na péči se v roce 2024 zvýší. Stát dá na navýšení miliardy korun

Jen do léta budou příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Ta totiž od léta výrazně poroste ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím poslanecký pozměňovací návrh zákona o sociálních službách, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více souvisejících

sociální péče důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy