sKarty měly být zastaveny, vydávají se klidně dál. Jak je to možné?

Praha - Ministerstvo práce zatím nezastavilo vydávání sKaret, i když vláda ve čtvrtek doporučila jejich zrušení. Resort úřadům práce nenařídil, aby plastikové karty přestaly příjemcům dávek přidělovat. ČTK to dnes potvrdila mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

"Ministerstvo nevydalo nařízení o pozastavení vydávání sKaret," řekla Filipová. Podotkla, že sociální karty úřady vydávají podle platných zákonů.

Vláda ve čtvrtek ministryni práce Ludmile Müllerové (TOP 09) doporučila, aby připravila ukončení kritizovaného projektu a intenzivně o něm začala jednat se spořitelnou. Má předložit také novelu, která by systém zrušila. Ministryně nedokázala říct, kdy návrh vládě předloží. Podle její mluvčí by to mělo být co nejdříve. Záviset ale bude i na výsledku jednání. Ta se rozběhla hned ve čtvrtek po rozhodnutí kabinetu. První se konalo na ministerstvu práce. S generálním ředitelem Pavlem Kysilkou by pak podle informací ČTK měla Müllerová jednat v pondělí.

Spory ohledně sKaret se vedou již několik týdnů. Petr Nečas například přišel s tvrzením, že karty jsou až třikrát předražené. "Když si budete chtít pořídit kartu, tak ji seženete standardně za 80 korun, firma ji dodává za 240 korun. Běžná cena v Evropě jsou tři eura (asi 78 Kč)," řekl Hospodářským novinám premiér Nečas, který stejně jako celá ODS žádá zastavení projektu sKaret.

Česká spořitelna však Nečasovo tvrzení odmítla. SKarta prý splňuje specifické požadavky ministerstva, obsahuje například fotografii držitele, a proto ji nelze srovnávat s obyčejnou platební kartou. Výrobní cena je obchodním tajemstvím, cena 240 korun je pouze sazebníková cena za náhradní kartu, ve keré jsou zahrnuty další náklady typu distribuce karty či zaslání PINu atd.

Exministr práce Jaromír Drábek /TOP 09/ k sociálním kartám řekl: "Projekt sKaret byl zaměřen na to, aby se výrazně snížily náklady státu na distribuci sociálních dávek. To se podařilo, protože ta smlouva, která byla na základě soutěže uzavřena s Českou spořitelnou, zajišťuje, že stát má nulový poplatek za distribuci sociálních dávek. To si myslím, že je velký úspěch oproti jiným zemím."

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy