Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Záměr slovenského projektu počítá s tím, že na státní účet, takzvanou elektronickou peněženku, by Slováci dostávali nejen sociální dávky, ale také důchod, nemocenskou, stipendia nebo přeplatky na daních. Peníze z tohoto účtu by si jeho majitel mohl vybrat pomocí platební karty nebo jistou částku převést na svůj účet v komerční bance.

Od nového systému vyplácení státních dávek si slovenské ministerstvo financí slibuje také úsporu nákladů, protože v současnosti se značný podíl těchto plateb uskutečňuje v hotovosti. Ministerstvo zvažuje, že projekt realizuje ve spolupráci se státní Slovenskou poštou, která má na pětimilionovém Slovensku zhruba 1500 poboček.

Chystaný slovenský projekt vyplácení dávek nebude novinkou. Podobný systém fungoval v Česku, kde ho stát realizoval ve spolupráci s Českou spořitelnou. Sociální karty, které zavedl resort pod Drábkovým vedením, měla spořitelna provozovat do roku 2024. Převzalo je 277 550 lidí, dalších 4070 je odmítlo.

Celkem přes tyto účty od jejich zavedení do zrušení, tedy zhruba za rok a půl, protekly dávky za 18,48 miliardy korun. Projekt kritizovala rada postižených, odbory, tehdejší opoziční a později i koaliční politici, ombudsman či ochránci soukromí. Zákonodárci přijali loni senátní zákon, který systém zrušil.

Kriticky se ke kartám vyjádřila i generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. „Největší chybou projektu bylo, že celý koncept vůbec nerespektoval možnosti a životní podmínky plánovaných uživatelů. Byl založen na zcela mylném hodnocení rozsahu a forem zneužívání dávek, takže nikdy nemohl naplnit avizované cíle."

Podle Drábka (TOP 09) bylo cílem karet ušetřit čtvrt miliardy korun za náklady spojené s poštovním doručováním, což by se také stalo při plném rozjezdu projektu. "Důležité je, že vynaložená částka se měla mnohokrát vrátit v úspoře. Nakonec i dnes ministr Koníček mluvil o tom, že za zhruba tři čtvrti roku postupného rozjezdu sKaret se uspořilo asi 40 milionů korun, takže je vidět, že úspory nebyly pouze nakreslené, ale reálné," prohlásil v srpnu 2013 Drábek pro ČT.

"Každá nová věc sklízí hodně kritiky. I Eiffelova věž v Paříži, když byla postavena, sklízela velkou kritiku. Po čase se něco takového stane normálním. To, že jednou stát přistoupí k elektronické výplatě sociálních dávek tak, jak je to v řadě jiných zemí, to je naprosto jasné," řekl pak v dubnu 2014 Drábek.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová (ČSSD) musí nyní dořešit vyrovnání s Českou spořitelnou. Mluvčí resortu Petr Habáň pro ECHO24.cz přiznal, že už nějaká jednání se zástupci České spořitelny byla a budou. To potvrdil i Marek Pšeničný z tiskového centra České spořitelny. „Dokud nebudou ukončena jednání s ministerstvem o náhradách vynaložených prostředků České spořitelny, nebudeme komentovat jejich průběh," dodal Pšeničný.

Související

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

Více souvisejících

Slovensko sociální karta

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy