Zbavit se sKaret nebude tak snadné. Kde je nový problém?

Praha - Senátní návrh na zrušení sociální karty dozná při projednávání v Poslanecké Sněmovně určitých změn, řekla dnes novinářům expertka ODS na sociální problematiku a členka sněmovního výboru pro sociální politiku Lenka Kohoutová. Po úpravách jsou podle ní poslanci občanských demokratů návrh "schopni podpořit".

"Návrh ze Senátu nemá přesná přechodová ustanovení," poznamenala Kohoutová. Poslanci se na sociálním výboru podle ní budou snažit dojednat pozměňovací návrhy tak, aby ukončení kritizovaného projektu ministerstva práce a sociálních věcí bylo plynulé. Konec sKarty podle Kohoutové musí záviset na podobě dohody ministerstva s Českou spořitelnou. "Je tam několik věcí, které bude potřeba upravit," uvedla poslankyně.

Senátní návrh zákona o zrušení kontroverzního projektu sKaret poslali v úterý poslanci do druhého kola schvalování. Projektu se zastávali jen zástupci TOP 09. Se snahou o zamítnutí návrhu ale přes doporučení vlády zůstali osamoceni.

Podle Jaromíra Drábka (TOP 09), za jehož vedení ministerstvo práce a sociálních věcí sKarty spustilo, je systém funkční a státu přináší úspory už nyní, píše web ČT. "Ta čísla hovoří naprosto jasně, nicméně Poslanecká sněmovna má právo rozhodnout o zrušení celého toho projektu, to je jasné. Že je to škoda, to je můj pevný názor," řekl Drábek. "To, že se poslanci TOP 09 vyjadřují proti zrušení, je podle mě jen zastání pozice, aby nemuseli uznat svoji chybu," kontruje místopředseda sociálního výboru sněmovny Roman Sklenák (ČSSD).

Systém provozuje Česká spořitelna, která do sKaret investovala tři sta milionů korun. Ministerstvo práce s ní uzavřelo smlouvu do roku 2024. Součástí rušení karet tak budou i dohady s Českou spořitelnou o případných kompenzacích, jejich výši posoudí nezávislý auditor, který vzejde z výběrového řízení. Podle odborníků na obchodní jméno je ale také dost dobře možné, že spořitelna od celého počinu potichu odejde, aniž by po státu chtěla náhradu za promrhané peníze.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Ludmila Müllerová Lenka Kohoutová

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy