Penzijní reforma je Nečasovo fiasko. Svobodní chtějí dobrovolný i první pilíř

Praha - Penzijní reforma v podobě, kterou uvedla v život vláda Petra Nečase, je fiasko. To si myslí předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Ten dokonce navrhuje, aby dal stát lidem možnost vystoupit z prvního, průběžného pilíře.

"Svobodní považují reformu penzí Nečasovy vlády za fiasko a prosazují zcela odlišný přístup k penzijní reformě," uvedl Mach. Podle něj je druhý pilíř zbytečný, jelikož zde existují několik let dobrovolné penzijní fondy. Ty jsou momentálně nazývány třetím pilířem. Jedná se o klasické penzijní připojištění.

"Svobodní jsou pro dobrovolnost, i pokud jde o účast v tzv. 1. pilíři penzí (systému státních důchodů financovaných z odvodů na sociální zabezpečení). Svobodní prosazují, aby mohl každý člověk dobrovolně vystoupit z 1. pilíře penzí, tj. přestat platit pojistné na důchodové zabezpečení a zříci se tak státních důchodů," poračuje Mach. Podle něj je debata nad dobrovolností prvního pilíře dnes již legitimní.

Státu by taková změna nijak neuškodila. Sice by nedostal od lidí, kteří by z průběžného systému vystoupili, peníze, zároveň by jim ale v budoucnu nemusel žádný důchod vyplácet.

"Naopak celkové závazky státu se sníží, protože lidé, kteří dobrovolně vystoupí z 1. pilíře, odepíšou peníze, které do systému penzí již v minulosti vložili. Krátkodobě vznikne v průběžném systému deficit, když stát přestane od některých lidí dostávat platby na důchod, ale důchody stávajícím důchodcům bude dále platit. Svobodní chtějí tento krátkodobý deficit hradit privatizačními příjmy," vysvětluje šéf svobodných.

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma svobodní Petr Nečas

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy