Absurdní ministerstvo: Průkaz ZTP/P odebrali dítěti se ztrátou obou horních končetin. Přišla reakce Drábka

Praha - Senát zřejmě vyjde vstříc petici proti rušení příspěvku invalidům na zvláštní pomůcku a příspěvku na mobilitu. Tento požadavek souvisí s novelou o sociálních službách, kterou horní komora patrně schválí. Má mimo jiné stanovit, že držitelé průkazu osob se zdravotním postižením budou mít automaticky nárok na příspěvek na mobilitu invalidům.

"Jsem zastáncem toho, aby byl tento návrh zákona schválen a případné legislativní nedostatky byly řešeny následnou novelizací. Jinak se stane, že předloha spadne pod stůl," uvedl dnes po převzetí petice předseda senátního petičního výboru Marcel Chládek (ČSSD).

"Senátor mě ujistil, že novela by měla horní komorou bez problémů projít," uvedla předsedkyně poslanců VV Kateřina Klasnová. Pokud se tak stane podaří se podle ní náprava věcí, o které žádají i signatáři petice.

Norma mimo jiné stanoví, že průkazy bude stát vydávat v samostatném řízení a nebudou tedy svázány s příspěvky na péči. Změnit by se mělo také posuzování stavů, které se pokládají za podstatné omezení schopnosti pohyblivosti a orientace. Více by se mělo přihlížet k diagnózám než k posuzování posudkovým lékařem.

"Je absurdní, že od počátku roku 2012 byl průkaz ZTP/P odebrán dítěti se ztrátou obou horních končetin, dítěti s 10 cm pahýlem jedné nohy, v mnoha dalších případech osobám s amputovanými končetinami. Běžně je odebírán osobám připoutaným na lůžko. Celé Ministerstvo práce a sociálních věcí se tímto způsobem chová asociálně. Samotní výkonní úředníci MPSV v primárním kontaktu s žadateli na tento nesmyslný stav poukazují," stojí například v petici.

"Odmítáme se ztotožnit s představou ministra Jaromíra Drábka, že kdo nemá končetinu, či je částečně invalidní, musí být ze společnosti a z aktivního života vyloučen. V mnoha případech tak těmto občanům zabrání připravovat se na povolání, dojíždět do zaměstnání i žít normální život alespoň trochu souměřitelný se životem zdravých spoluobčanů. Navíc se úplně ztratil princip náhrady zhoršených životních funkcí formou sociální péče a služeb," říká petice závěrem.Drábek: Návrat k zastaralému posuzování zdravotního postižení nepomůže

Reakce bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na zprávu o petici, která kvůli vydání ZTP karet žádá změnu zákona o sociálních službách:Sjednocení posuzování zdravotního stavu od počátku roku 2012 podle doporučení Světové zdravotnické organizace opustilo zastaralý a kritizovaný systém posuzování podle lékařské diagnózy. Pokud dnes někdo prosazuje návrat k tomuto zastaralému systému, měl by si nejprve vzpomenout, kolik kritiky padalo do roku 2011 ohledně nesmyslně formalistického posuzování 236 formulářových bodů, kolik kritiky padalo ohledně toho, že zdravotně postižený občan musel absolvovat 3 různá posouzení pro účely přiznání jednotlivých kompenzací, úlev a výhod.

Podmínky pro vydávání průkazů ZTP jsou v zákoně jasně definovány tak, že na průkaz má nárok občan, který má závažné problémy s mobilitou nebo orientací. Pokud svévolně některý z více než 400 posudkových lékařů svou práci odvádí nekvalitně, je potřeba řešit nekvalitní práci konkrétního člověka, který dělá ostudu ostatním kvalitně pracujícím posudkovým lékařům. Pokud se mezi stovkami tisíc posudků objeví několik nekvalitních, je nezbytné lépe nastavit kontrolní systém lékařské posudkové služby. Změna zákona je v takovém případě nesprávnou cestou zpět k zastaralému a formalistickému přístupu k zdravotně postiženým spoluobčanům.

Související

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

Více souvisejících

Senát ČR invalidé Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy