Invalidé pozor, chystají se změny. Kulišárna, zlobí se...

Praha - Senát zřejmě schválí novelu, která zavede automatický nárok na příspěvek na mobilitu pro invalidy. Norma počítá také s tím, že dotace na sociální služby bude ještě příští rok místo krajů dál rozdělovat ministerstvo práce a sociálních věcí. Přijetí dnes jednomyslně doporučil senátní sociální výbor.

Další roční odklad v navrhované změně vyplácení sociálních dávek prosadily kraje, aby se na to mohly dostatečně připravit. Ministerstvo tak bude dál dávat dotace poskytovatelům péče o postižené, seniory a další potřebné na doporučení krajů. Kraje měly začít finance samy přidělovat už od roku 2012. Změna se ale na žádost Asociace krajů už o jednou dva roky odložila.

Náměstek ministra Petr Šimerka má za to, že částka by do budoucna neměla být nižší než v dosavadních letech. Záležet ale bude na nové vládě a Sněmovně, kraje ale zdroje budou muset najít i jinde než ve státní pokladně, poznamenal.

Senátor Zdeněk Schwarz (za ODS) to označil za kulišárnu. "Vy ten problém neumíte uchopit, tak to přehodíte na ty kraje a ministerstvo si umyje ruce," uvedl. Obává se, že pro občany se situace zhorší, neboť kraje na dotace poskytovatelům sociálních služeb mít nebudou. Senátorka ČSSD Dagmar Terelmešová, namítla, že změna přispěje k adresnějšímu vyplácené příspěvku, neboť kraje znají svoje poskytovatele mnohem lépe než ministerstvo.

Novela počítá také s tím, že na příspěvek na upravený automobil by měli mít nově nárok i lidé s amputovanou nohou nad kolenem. Vychází tím vstříc požadavkům petice proti rušení příspěvku invalidům na zvláštní pomůcku a příspěvku na mobilitu, kterou podepsalo přes 27.000 lidí.

Příspěvek na mobilitu je novou dávkou, která od ledna roku 2012 nahradila dvě dávky poskytované osobám se zdravotním postižením, a to příspěvek na provoz motorového vozidla a příspěvek na individuální dopravu.

Příspěvek na mobilitu je opakující se nároková dávka, na kterou má nárok osoba starší 1 roku, pokud není schopna zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace. Do této kategorie patří i osoby, kterým byly přiznány mimořádné výhody II. nebo III. stupně a to až do konce doby platnosti průkazu ZTP nebo ZTP/P , nejdéle do konce roku 2015.

Další podmínkou pro získání příspěvku je, že se osoba v kalendářním měsíci opakovaně dopravuje nebo je dopravována. Toto dokládá na základě čestného prohlášení.

Příspěvek na mobilitu naopak není přiznán osobám, kterým jsou poskytovány pobytové sociální služby podle zákona o sociálních službách v domově pro osoby se zdravotním postižením, v domově pro seniory, v domově se zvláštním režimem nebo ve zdravotnickém zařízení ústavní péče. Novela zákona platná od prosince 2012 však i těmto osobám nově umožní o příspěvek požádat, pokud prokáží skutečnosti rozhodné pro přiznání příspěvku, tj. že se nebo jsou dopravovány.

Posuzování zdravotního stavu, tj. schopnost osoby zvládat základní životní potřeby v oblasti mobility nebo orientace, pro získání příspěvku na mobilitu se provádí stejným způsobem jako pro účely příspěvku na péči, tudíž je-li proveden posudek pro tuto dávku, tak se již nový neprovádí, informuje server finance.cz.

Související

Více souvisejících

Sociální dávky invalidé Senát ČR

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy