Zpackané sKarty zítra končí, invalidy čeká martyrium na úřadě

Praha - V pátek začne půlroční proces, během něhož definitivně skončí sKarty. Projekt takzvané karty sociálních systémů určené pro vyplácení dávek a identifikaci jejích držitelů je zrušen zákonem, který 1. listopadu nabude účinnosti. Úřady práce (ÚP) od 5. do 25. listopadu zašlou všem majitelům sKaret informativní dopis s instrukcemi, jak při jejím rušení postupovat.

Pokud lidé sKartu vlastní, ale žádné dávky z ní nepobírají, nemusejí úřadům nic oznamovat. Prakticky nic se nezmění ani pro ty, kdo si dávky nechají okamžitě přeposílat na svůj osobní bankovní účet. Pokud nenahlásí něco jiného, proběhnou jen technické změny a nejpozději od dubna 2014 budou dostávat dávky na účet přímo.

Aktivní uživatelé sKaret, kteří s ní vybírají z bankomatu nebo platí v obchodech, by měli nejpozději do 31. ledna 2014 oznámit příslušnému Úřadu práce, jak jim mají být nadále dávky vypláceny. Pokud nesdělí, jestli je chtějí na účet, nebo poštovní poukázkou, začnou jim úřady nejpozději od dubna 2014 vyplácet peníze složenkou na naposledy nahlášenou adresu.

Nejsložitější situaci mají osoby se zdravotním postižením, kterým sKarta slouží zároveň jako průkaz ZTP nebo ZTP/P. Tito lidé si budou muset osobně na příslušném kontaktním pracovišti Úřadu práce vyměnit sKartu za nový průkaz.

Pro mnohé těžce hendikepované je ale velmi obtížné cestovat po městě nebo dojíždět na úřady ze vzdálenějších obcí. Pracovníci úřadu jim proto vyjdou vstříc, informuje rozhlas.cz. "Budeme zajišťovat tu službu tak, aby se dotyčný buď mohl dostavit k nám, nebo abychom nějakým způsobem dopravili nový průkaz k němu," ujišťuje Marie Bílková s tím, že úředníci budou řešit tyto případy individuálně.

Platnost sKaret skončí 30. dubna 2014 a úředníci dále doporučují, aby postižení s vyřízením nového průkazu počkali. "Konkrétně v tomto případě doporučujeme držitelům speciálních sKaret návštěvu ÚP ČR až po Novém roce. Obecně ale radíme lidem, aby nenechávali vše až na poslední chvíli a vyhnuli se tak zbytečnému a dlouhému čekání ve frontách," uvedla v tiskové zprávě generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Podle Václava Krásy, předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením, by ale úředníci měli zatím vyměnit jen sKarty: „Prosazuji minimalistickou variantu, že se opravdu vymění pouze v tom případě, kdy byla vydána sKarta. Klidně můžeme mít po určitý čas i provizorní kartu, abychom předešli zmatkům." Úřady práce by tak podle předsedy měly jen oznámit dopravcům, které druhy průkazek pro hendikepované jsou platné, aby na ně postižení mohli uplatnit slevu.

Za celý projekt sKaret stát zaplatil zhruba 82 milionů korun a za zrušení průkazek vydá více než pět milionů korun. Identifikační průkazky má celkem téměř 280 tisíc lidí.

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta invalidé Úřad práce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy