Zakázku na IT služby k sociálním dávkám bude řešit soud

Brno - Zrušenou zakázkou na IT služby souvisejícím s výplatou sociálních dávek se bude zabývat Krajský soud v Brně. K soudu se odvolala společnost Fujitsu Technology Solutions, která zakázku dostala a až do konce loňského roku realizovala. ČTK to řekla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v postupu ministerstva vnitra, které smlouvu s firmou bez výběrového řízení uzavíralo, byly chyby. Úřad také v prosinci vydal zákaz plnění smlouvy.

Úřadu práce ČR dnes uvedl, že jej v důsledku změny systému čeká další mimořádně náročné období. Bude muset ověřovat data u statisíců klientů."V tuto chvíli prosíme veřejnost o pochopení v případech, kdy bude nutné upravit na některých pracovištích dobu vyhrazenou pro osobní kontakt s klienty. Zaměstnanci Úřadu práce budou muset v několika příštích týdnech věnovat více času administrativě, aby se přechod a zejména převod dat podařil," uvedla dnes generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.Podle Sedláčkové společnost Fujitsu žádá o odkladný účinek žaloby. V případě jeho schválení to může teoreticky znamenat odložení platnosti rozhodnutí ÚOHS. Odkladný účinek soud schvaluje pouze ve výjimečných případech. Žaloba firmy je čerstvá, soud ji obdržel 29. prosince loňského roku.Podle ÚOHS v zakázce na IT služby související s výplatou sociálních dávek byly chyby. Ministerstvo vnitra dostalo od úřadu půlmilionovou pokutu. ÚOHS se případem zabýval opakovaně. Původně mělo za chyby platit půlmilionovou pokutu i ministerstvo práce a sociálních věcí. Předseda ÚOHS Petr Rafaj resortu v aktuálním rozhodnutí pokutu prominul. Ministerstvo vnitra v případu figuruje jako centrální zadavatel. Pokutě se může bránit podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně.Zakázka hraje roli v policejním obvinění odvolaného náměstka ministra práce Vladimíra Šišky. Kriminalisté Šišku spolu s ředitelem odboru informatiky Milanem Hojerem viní z podplácení, firmě OKsystem prý nabídli přidělení jiné, nejméně stomilionové zakázky právě za stažení stížnosti u antimonopolního úřadu.Plnění zakázky dosud realizovala společnost Fujitsu Technology Solutions. Česko s ní mělo smlouvu od roku 2008, uzavřelo ji ministerstvo vnitra jako centrální zadavatel.

Související

Ministerstvo práce

Příspěvek na péči dozná v roce 2024 změn. Ministerstvo představilo návrh

Do léta mají být příspěvky na péči vypláceny v současné výši. Částka má poté výrazně vzrůst ve stupních II, III a IV. Ještě vyšší částku zřejmě dostanou osoby ve stupni IV s úplnou závislostí a péčí poskytovanou mimo pobytové sociální služby. Počítá s tím návrh, o kterém informovalo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Více souvisejících

Sociální dávky Ministerstvo práce a soc. věcí Krajský soud

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy