Důležité: Vlastníte sKartu? Úřady práce si pospíšily, dávky přijdou jinak

Praha - Sociální karty, které se měly využívat až do konce dubna, končí u některých dávek o tři měsíce dřív. Dávky v hmotné nouzi, podpory v nezaměstnanosti a příspěvky pro postižené tak lidé na účty k sKartám v únoru už nedostanou, obdrží je na své konto, nebo poštou. Důvodem je přechod na staronové systémy pro vyplácení dávek. ČTK to řekla generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková. Celý systém sKaret se definitivně vypne na konci dubna. Zákon, který ho ruší, začal platit loni 1. listopadu.

"Přestože jsme měli původně i trochu obavy, jestli se stihneme s sKartou během toho půl roku vypořádat, tak se ukazuje, že se s ní rozloučíme dokonce dřív," řekla Bílková. Podle ní staronové informační systémy, které museli úředníci znovu začít používat na počátku roku, nemají automaticky zavedené vyplácení dávek přes sKartu.

"Museli jsme tedy proces velmi urychlit, už teď v únoru se u dávek hmotné nouze, pro postižené a v nezaměstnanosti nebude přes sKartu vyplácet nic," dodala šéfka úřadu práce.

Na konto, nebo poštovní poukázkou tak úředníci už v únoru budou rozesílat příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, příspěvky na mobilitu, příspěvek na péči, podpory v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Sociální kartu mělo kolem 280.000 lidí. Úřady příjemcům v listopadu poslali dopis s popisem postupu. Klienti měli nahlásit, jak chtějí dávky dál dostávat - jestli poštou, či na svůj bankovní účet. Zatím to neudělalo asi 800 lidí. Peníze jim úřady pošlou na adresu, kterou příjemci dávek naposledy uvedli. Informace zájemci mohou najít na webech úřadu práce a ministerstva. K dispozici je také telefonní linka úřadu práce s číslem 844 844 803.

Kontrola smluv k sKartám mezi ministerstvem práce a Českou spořitelnou je v úplném začátku, řekla ministryně práce Michaela Marksová-Tominová (ČSSD) v pořadu Partie televize Prima. Dořešení kolem karet na výplaty sociálních dávek je jednou z jejích priorit, uvedl server iHned.cz.

Podle Marksové-Tominové není vinou úředníků ministerstva, že se se zkoumáním smluv nezabýval úřad dřív. Situaci kolem sKaret označila za politickou záležitost, kterou měli na starosti samotní ministři.

Česká spořitelna žádá po ministerstvu kompenzaci téměř 204 milionů korun. Celý projekt a kompenzace, které banka požaduje, slíbil vyřešit už ministr v demisi František Koníček (SPOZ). Odmítl ale s Českou spořitelnou vyjednávat do chvíle, než se ke kauze vyjádří Ústavní soud. Ten se případem odmítl zabývat právě kvůli přijatému zákonu, který sKarty zrušil.

Systém sKaret zavedlo ministerstvo za Jaromíra Drábka (TOP 09). Kritizovaný projekt, který stát vyšel asi na 80 milionů korun, nakonec odsoudil i tehdejší premiér Petr Nečas (ODS).

Související

Prezident Miloš Zeman s předsedou Národní rady osob se zdravotním postižením Václavem Krásou

Rada postižených slaví 20 let. Přispěla k přijetí zákonů, brojila proti Drábkově sKartě

Prosazení zákona o sociálních službách v Česku či zrušení sKaret, s nimiž si měli potřební povinně vybírat dávky z bankomatů, řadí mezi své dosavadní úspěchy Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Za dvě desetiletí existence přispěla k přijetí řady novel ke zlepšení života handicapovaných. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása. Dvacáté výročí NRZP oslavila dnes v Jízdárně Pražského hradu.
Ilustrační foto

Slovensko plánuje projekt sKaret, v Česku to dopadlo fiaskem

Bratislava - Slovensko plánuje zřídit občanům zvláštní účty s platební kartou, na který by obyvatelé země dostávali sociální dávky a jiné příspěvky. Zřízením centrálního registru chce stát kromě jiného získat přehled o platbách, které posílá občanům, informovalo ministerstvo financí. Podobný systém sociálních karet rozběhlo v minulosti Česko, po kritice byl tento způsob vyplácení dávek ovšem zrušen.

Více souvisejících

sociální karta Úřad práce Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy