Druhý důchodový pilíř v troskách. Co bude dál?

Praha - Uzavření druhého pilíře důchodového systému nebude mít vzhledem k nízkému počtu účastníků na české veřejné finance žádný významnější vliv. Sdělila to dnes ČTK mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service.

Plán ukončení možnosti spořit na důchod v takzvaném druhém pilíři od ledna 2016 oznámila 30. ledna nová ministryně práce Michaela Marksová Tominová. Podle ní navrhne tým, v němž by měli být koaliční i opoziční politici, demografové a ekonomové, novou důchodovou reformu.

Druhý pilíř zavedla od počátku loňského roku předešlá vláda Petra Nečase a spoření v něm na konci loňského roku mělo 84.000 lidí. Vláda přitom původně počítala, že do druhého pilíře vstoupí nejméně půl milionu lidí.

ČSSD dlouho před volbami avizovala, že v případě svého vítězství zruší druhý pilíř penzijního systému. "Domnívám se, že se důchodová reforma již z velké části vyřešila. Podle mě je to taková chiméra. Politici se sice před volbami snažili to téma ještě vytahovat, ale podle mě je mrtvé. Všichni již zřejmě pochopili, že v této zemi nikdy žádná reforma nebude. To, co politici udělali, jen ukázalo, že nemůže být. Když jedna vláda vymyslela reformu – jakkoli podle mě špatnou –, opozice hned přišla s tím, že jakmile se dostane k moci, zruší ji. A to je ještě horší. Hned totiž bylo jasné, že možná nová vláda chce rušit něco, co má fungovat desítky let. Všichni teď chápou, že ať jakákoli vláda udělá cokoli, lze se opět dočkat toho, že jí to ta následující zruší. To znamená, že to v praxi nikdy nemůže pořádně fungovat," řekl pro investicniweb.cz ekonom Vladimír Pikora.

A dodal: "Co se týče výhledu, jsem přesvědčen, že všichni pochopili, že se o sebe musejí postarat sami. Přínosem reformy tedy určitě bylo to, že se o některých věcech hodně mluvilo. Dnes díky tomu všichni chápou, že se o ně stát nepostará. Lidé se budou muset sami co nejlépe zabezpečit, což je podle mě i ta nejlepší možnost."

Související

Alena Schillerová

Alena Schillerová už slibuje revizi chystané penzijní reformy

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.
Důchody, ilustrační fotografie. Komentář

Důchody se v letech 2023 a 2024 po letech nicnedělání mění. Co na to Češi?

Je zajímavé, že se v online prostředí českého jazyka za loňský rok, alespoň podle toho, co eviduje Google Trends, mezi nejčastějšími otázkami neobjevila žádná, která by řešila výši nebo změnu důchodů. Tak si tak říkám, že je asi většina lidí na stáří řádně připravena. Dokládá to třeba to, že už se i více lidí v internetovém vyhledavači doptávalo na to, co to je Only Fans. Inu, zřejmě nahota nejrůznějších celebrit láká více než nějaké změny v důchodech. Ale vážně, určitě mi dáte za pravdu, že v roce 2023 byly důchody hned po inflaci, energiích či válkách mezi nejfrekventovanějšími výrazy a náměty, o kterých se mluví. 

Více souvisejících

penzijní reforma důchody Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy