Napravujeme podraz na důchodce od ODS a TOP 09, tvrdí Sobotka

Praha - Poslanci dnes schválili vládní návrh valorizace důchodů. Cílem opatření, která vejdou v platnost od ledna 2015, je zlepšit postavení seniorů a posílit jejich sociální ochranu. Podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky tak vláda plní nejen své závazky z programového prohlášení, ale rovněž napravuje podraz na důchodce z dílny ODS a TOP 09.

Vládní novela zákona o důchodovém pojištění vyvolává pozitivní ohlasy nejen u seniorů, ale i u politiků, zejména z řad ČSSD. Nárůst důchodů si pochvaluje zejména ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

"Jsem ráda, že se pro vládní návrh našla podpora ve všech politických stranách zastoupených v Poslanecké sněmovně. Poslankyně a poslanci ukázali, že jim není lhostejný život našich seniorů, kteří si zaslouží za svou celoživotní práci důstojný důchod," uvedla.

"Nízká valorizace v uplynulých dvou letech nestačila seniorům pokrýt životní náklady. Chudoba hrozí v České republice až půl milionu důchodců. Především těm osaměle žijícím musí stát podat pomocnou ruku a zajistit důstojné stáří," dodala ministryně.

Schválení vládního návrhu valorizace důchodů pochválil také předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Jsem rád, že se vládě dnes v Poslanecké sněmovně podařilo prosadit další důležitou prioritu - novelu zákona o důchodovém pojištění, která obnoví plnou valorizaci penzí. Vláda tak plní nejen své závazky z programového prohlášení, ale rovněž napravuje podraz na důchodce z dílny ODS a TOP 09. Tyto strany za Nečasovy vlády snížily tempo valorizace duchodů a doslova obraly důchodce o miliardy korun," uvedl v prohlášení premiér.

"Díky vládní novele budou důchody valorizovány o plných sto procent růstu spotřebitelských cen a o jednu třetinu růstu reálných mezd. V průměru by penze měly příští rok vzrůst cca o dvěstě korun měsíčně, což je násobně více, než činí současná míra valorizace," dodal Sobotka.

Ve svých peněženkách tak podle něj pocítí důchodci pozitivní změnu, kterou novela přinese, již od prvního ledna roku 2015. "Ministerstvo práce a sociálních věcí touto novelou pokračuje v naplňování koaličních cílů v sociální oblasti. Mezi další důležitá opatření z oblasti sociální politiky, kterými by se měla vláda v nejbližších měsících zabývat, patří návrh MPSV na zvýšení minimální mzdy, změna zákona o pomoci v hmotné nouzi či novela zákona o státní podpoře, která rozšíří příspěvek státu i pro matky, kterým se narodí druhé dítě," uvedl Bohuslav Sobotka.

Související

Petr Fiala Komentář

Sliby, chyby? Sobotkovský obrat premiéra Fialy je výrazem odpovědnosti

Slibem nezarmoutíš, říká se u nás v kraji. To vyjadřuje i ironické ušklíbnutí nad opakovaným střídáním vzbuzování očekávání a následného nevyhnutelného zklamání, prorocky popsaného mistrem Cimrmanem už v principu jeho slavné frustrační kompozice. Ano, uhodli jste. Dnes bude řeč o předvolebním slibování. 
ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Bohuslav Sobotka Michaela Marksová-Tominová důchody

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy