Svitavy zažádají o dotaci na sanaci Schindlerovy továrny

Svitavy - Svitavy požádají o dotaci na sanaci areálu bývalé společnosti Vitka Textiles v Brněnci na Svitavsku. Továrna, kde na konci války zaměstnával Oskar Schindler židovské pracovníky, podléhá postupné demolici, jsou v ní však bez náležitého zabezpečení uskladněny nebezpečné chemikálie. Majitel Vitky, společnost Bustrex, je v likvidaci.

Státní fond životního prostředí pro podobné případy zřídil nový dotační program. Sanace by mohla být hotová do konce roku, řekl ČTK vedoucí odboru životního prostředí svitavské radnice Marek Antoš.

"Musejí se odstranit veškeré suroviny a chemikálie, které tam jsou v sudech nebo jiných obalech, a to ty, které jsou ve venkovním prostředí i uvnitř v jednotlivých budovách areálu," uvedl Antoš. Náklady odhaduje zhruba na dva miliony korun. Stát by měl zaplatit 80 procent z celkové částky, 20 procent bude hradit kraj. Jednou z podmínek pro udělení dotace bude závazek obcí, že budou peníze státu vymáhat zpět po majiteli, jakmile to bude právně možné.

V Brněnci se stát už několik let marně snaží, aby nebezpečné chemické látky z areálu bývalé textilky neznečistily okolí. Továrna podléhá postupné demolici. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila už dvě pokuty v celkové výši 1,5 milionu, demoliční firma je však nezaplatila a devastace areálu pokračuje.

Podle Antoše bude nutné po dokončení demoličních prací odstranit zbývající ekologickou zátěž, kontaminované mohou být betonové podlahy, zbytky stavebního materiálu a půda. To by měl zajistit majitel areálu.

Související

Továrna Oskara Schindlera

Draží se osobní věci Oskara Schindlera, v moravské továrně zachránil 1200 Židů

V USA jdou do aukce osobní věci německého obchodníka Oskara Schindlera, který za druhé světové války zachránil v moravské továrně 1200 Židů před smrtí v koncentračních táborech. Bostonská aukční síň RR Auction prodává například jeho hodinky, kompas, pera nebo sudetskou pamětní medaili. Odhadovaná cena celého souboru předmětů je 25.000 dolarů (asi 560.000 korun).
Továrna Oskara Schindlera

Schindlerův dopis ze srpna 1944 je na prodej v aukci

New York - Společnost RR Auction z amerického státu New Hampshire nabízí od středy dopis německého podnikatele Oskara Schindlera ze srpna 1944. Ten je svědectvím o osudu víc než tisícovky Židů přemístěných z válečné továrny v polském Krakově do Brněnce na Svitavsku. Dokument psaný německy a podepsaný Schindlerem byl vystaven na jméno Schindlerova zaměstnance Adama Dziedzice.

Více souvisejících

Oskar Schindler Svitavy

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy