O program Nová zelená úsporám je obrovský zájem, MŽP přililo další miliony

Praha - Příjem žádostí na úsporná opatření v rodinných domech v letošní, programu Nová zelená úsporám (NZÚ) dosáhl o tomto víkendu svého limitu. Vyčleněných 600 milionů korun žadatelé vyčerpali už v sobotu 4. července, během které systémem prošlo rekordních 419 úplných žádostí v hodnotě převyšující 105 milionů Kč. Uvedlo to ministerstvo životního prostředí (MŽP) v tiskové zprávě.

"Příjem ale běžel dál do tzv. zásobníku, v němž bylo 120 milionů Kč. Tyto prostředky žadatelé vyčerpali dnes. Prodloužený víkend byl tedy, co se týče zájmu žadatelů rekordní. MŽP se proto obratem rozhodlo alokaci v programu pro rodinné domy navýšit o 300 milionů Kč," řekla Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva.

„Zmíněná čísla nejlépe dokazují, že nová opatření, která jsme s Fondem nastavili, fungují. Program Nová zelená úsporám jsme nastavili vhodně pro větší množství žadatelů. Na Státním fondu životního prostředí jsme zavedli celou řadu opatření, zjednodušili jsme podmínky, zefektivnili a zrychlili administraci. Mimořádný zájem o realizaci opatření na rodinných domech tedy ukazuje, že naše cesta je správná a že se nám daří dostat mezi více lidí peníze na smysluplná opatření zlepšující životní prostředí," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

I po vyčerpání 600milionové alokace i zásobníku ale poběží příjem žádostí pro rodinné domy dál. MŽP se rozhodlo obratem přidat do programu 300 milionů Kč.

„Rozhodně chceme podpořit jednak projekty v zásobníku a pak i ty další, až do vyčerpání 900milionové alokace. K jejímu navýšení použijeme finanční prostředky z dražeb emisních povolenek za druhé čtvrtletí tohoto roku, rovněž můžeme využít případně nedočerpanou alokaci na bytové domy. Kromě toho během podzimu plánujeme spuštění dlouhodobé kontinuální výzvy NZÚ s postupným doplňováním peněz dle výnosu z dražeb emisních povolenek," prozradil Brabec.

Plán ministerstva vyhlásit tzv. kontinuální výzvu, tedy stav, kdy žádosti půjdou podávat v průběhu celého roku, dnes ocenil například ředitel aliance Šance pro budovy Petr Holub. "O kontinuální výzvu usilujeme už dlouho. Současné výzvy ve vlnách totiž stavebnímu trhu nesvědčí. V průběhu výzvy energetičtí specialisté a stavební firmy nestíhají, zaměstnanci ruší dovolené, a ve zbytku roku mají naopak málo práce. Jsme přesvědčeni, že celoroční výzva pomůže nejen trhu, ale uvítají ji i žadatelé, kteří budou mít dostatek času na kvalitní zpracování projektu, energetického posudku a žádosti," dodal Holub.

Největší zájem o dotace je dlouhodobě v Moravskoslezském kraji, kam směřuje více než 17 % celé alokace, následuje Středočeský kraj se 13 %. Nejmenší zájem je naopak v Karlovarském kraji, který se na požadovaných dotacích podílí jen 1%. Skoro polovinu všech žádostí tvoří žádosti na zateplení stávajících rodinných domů, přičemž na požadované alokaci se podílejí skoro ze 70 %. Velmi žádaná je nově zavedená dotace na tzv. „dílčí opatření", žadatelé tak mohou komplexní renovaci svého domu rozložit do delšího časového období. U alternativních zdrojů energie mají lidí zájem o instalaci solárních termických systémů a také tepelných čerpadel, převážně typu vzduch-voda.

Související

Zateplení domu, ilustrační fotografie

Startuje program Nová zelená úsporám Light

Dnes začíná příjem žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light), který má podpořit jednoduchá opatření pro snížení spotřeby energií v nízkopříjmových domácnostech. 

Více souvisejících

zelená úsporám Ministerstvo životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

Írán popřel zprávy o útoku Izraele. Za výbuchy stály drony z vnitrozemí

Íránská média v pátek popřela tvrzení o napadení země ze zahraničí. Reagují tak na zprávy amerických médií o izraelském nočním útoku na Írán. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy