Výsledek klimatické konference je pro Česko velký závazek, shodují se vědci

Praha -  Pařížská dohoda je podle českých expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání.  Vědci a ekonomové považují ujednání přijaté na klimatickému summitu za velký závazek pro Česko, dodávají, že by vláda měla začít brzy na jeho naplňování pracovat.

Experti se shodují, že je  potřeba postupovat rychle, politici i národ mají brát výsledek konference a její závazky vážně. Vláda by podle nich měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny.

Psali jsme:
Klimatický summit: Závěřečná dohoda byla schválena, cílem je držet oteplování pod dvěma stupni Klimatická dohoda je zlomem, myslí si šéfka MMF. Státy ale musí přejít k činům
Vědci očekávané výsledky pařížského summitu označují za přelomové, přidávají ale jasné varování S plněním klimatické dohody Česko nebude mít problém, tvrdí Brabec
 

„Vláda musí odepsat všechny zásoby uhlí a přijmout antifosilní zákon. Zemní plyn a ropu snížit alespoň na třetinu do roku 2030," uvedl fyzik Jan Hollan z Centra výzkumu globální změny Akademie věd ČR. Poukázal na prohlášení světových vědců, aby do roku 2030 Evropská unie přestala používat fosilní paliva. Tento krok je podle něj jen velmi těžko představitelný, Česko se o to prý může se však pokusit.

Země by měla podle profesora ekologie Bedřicha Moldana učinit jakýsi vnitřní obrat. Zatím naprosto zaostává třeba v efektivitě využívání energie. „Aby prostě zejména ministerstvo průmyslu se na to zaměřilo a ne, aby pan (ministr) Mládek pořád dával návrhy na prolomení limitů (těžby uhlí). Vláda nějak na tyto výzvy příliš neslyší," řekl ČTK Moldan, zástupce ředitele Centra pro otázky životního prostředí na Univerzitě Karlově.

Experti Klimatické koalice v ČR vidí ale zásadní nedostatek v tom, že chybí konkrétní kroky, které povedou k potřebnému snížení globálních emisí skleníkových plynů do poloviny století. Jednotlivé státy budou muset přijmout zákony a strategie pro dostatečné snížení emisí, uvedli dnes. Aktuální závazky, včetně těch, co předložily EU a ČR, by prý nestačily ani na splnění cíle dvou stupňů Celsia.

Ministerstvo životního prostředí podle mluvčí Petry Roubíčkové antifosilní zákon podporuje, materiál již projednala tripartita. Vláda by o něm měla jednat po Novém roce. ČR v současnosti produkuje přibližně 12 tun emisí oxidu uhličitého (CO2) ekvivalentu na osobu ročně, cílem podle ministra Richarda Brabce je toto číslo výrazně snížit a přiblížit se průměru EU, což je sedm tun CO2 ekvivalentu na obyvatele.

Vláda proto plánuje některé kroky. „Mezi ně patří například snižování emisí díky programu zateplování domů v programu Nová zelená úsporám, snižování emisí v dopravě díky podpoře čistých technologií, postupné uzavírání hnědouhelných elektráren, které dosluhují, přechod energetiky na vyšší využití jádra a obnovitelných zdrojů energie nebo decentralizované zdroje v domácnostech, například malé solární elektrárny," uvedl ministr.

Související

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš hájí Česko: Klimatické závazky dodržujeme. Na rozdíl od jiných...

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly.

Více souvisejících

Klimatický summit v Paříži (2015) životní prostředí Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy