Porážka pro EU, klimatická dohoda nic neřeší, varuje české Teplárenské sdružení

Praha – Vítězství francouzské diplomacie, porážka Evropské unie. Tak hodnotí dohodu z Paříže Teplárenského sdružení ČR, podle kterého v sobotu přijatá deklarace fakticky nic neřeší.

Zatímco některé velké tuzemské firmy, které patří mezi největší znečišťovatele ovzduší, závěry pařížské konference OSN o ochraně klimatu vítají, podle Teplárenského sdružení ČR se v praxi nic nezmění.

„Je to velké vítězství francouzské diplomacie a fakticky porážka EU, protože z praktického hlediska se globálně nezmění vůbec nic," řekl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek. Čína jako 'rozvojová země' bude podle něj moci nadále zvyšovat emise a Spojené státy prostě dohodu nakonec neratifikují, stejně jako Kjóto.

Energetický gigant ČEZ naopak letošní konání klimatické konference v Paříži i přijatou dohodu hodnotí velmi kladně. „Už jen z příprav na ní vzešla řada závazků, které přispějí ke zlepšení životního prostředí. Již před samotnou konferencí se přes 160 států zavázalo k dobrovolným závazkům k ochraně klimatu. Skupina ČEZ si předsevzala zlepšit energetickou účinnost a snížit v ČR emise oxidu uhličitého na vyrobenou MWh elektřiny o 46 procent do roku 2020 ve srovnání s rokem 2001," uvedla mluvčí ČEZu Barbora Půlpánová.

Mluvčí skupiny Třinecké železárny Pavla Jurásková uvedla, že její firma je připravena dojednané povinnosti plnit. Konkurenceschopnost Evropy však bude podle ní ohrožena, nebude-li dohoda platná pro všechny země.

Podle vědců a ekologů, které ČTK oslovila, by vláda měla co nejdříve schválit antifosilní zákon a prosadit jej v Parlamentu. Ještě více by se měly podporovat domácí obnovitelné zdroje a začít odstavovat uhelné elektrárny. Pařížská dohoda je podle expertů příležitostí pro rozvoj nových technologií, inovací a podnikání.

Související

Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš hájí Česko: Klimatické závazky dodržujeme. Na rozdíl od jiných...

Česká republika na dnešním klimatickém summitu OSN hovořit nebude, ačkoli dodržuje závazky z pařížské klimatické konference z roku 2015. Dnes to novinářům v newyorském sídle OSN řekl český premiér Andrej Babiš, který poukázal na to, že naopak země, které sliby neplní, dnes prostor ke stanovení dalších klimatických výzev dostaly.

Více souvisejících

Klimatický summit v Paříži (2015) ČEZ

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy