Vize resortu zemědělství v roce 2030: Méně řepky a obilí, více chovaných zvířat

Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) dnes představil novinářům Strategii resortu s výhledem do roku 2030. Mezi hlavní cíle rezortu patří snížit výměru řepky o desítky tisíc hektarů, více podpořit chovy hospodářských zvířat a zvýšit plochu pěstované zeleniny na trojnásobek.

Ministerstvo dlouhodobý materiál podle Jurečky předkládá, aby měli zemědělci jistotu, že jim stát při jejich správném směřování v případě nepříjemností pomůže.

Přibýt by mělo plochy, na které zemědělci pěstují zeleninu, a to z nynějších 10.500 hektarů až na 30.000 ha. Naopak by měla mírně klesnout výměra obilovin a olejnin. U obilovin o 100.000 ha, u olejnin o více než 60.000 ha. Snížení by se mělo dotknou hlavně řepky olejné. Zvětšit by se měla také výměra ovocných sadů ze současných 14.500 hektarů na 23.000 ha.

Resort chce například více podporovat závlahové systémy. Jejich rozloha by měla už do roku 2020 vzrůst o 10.000 hektarů ze současných 25.000 ha. Do roku 2030 pak se pak měly stávající zavlažované plochy rozrůst na trojnásobek.

Jurečka také plánuje zvýšit počty prasnic, koz, ovcí, krav, kuřat na výkrm i nosnic. Větší podpora pro chovatele by se podle něj měla ukázat jak v evropském programu rozvoje venkova, tak v národních dotacích. Plochy obhospodařované v ekologickém zemědělství by se měly do roku 2030 rozrůst o šest procentních bodů na 18 procent.

Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Josef Stehlík uvádí, že by se mohly zvýšit počty zvířat, u jejichž chovů není potřeba stavět nové budovy. Tedy například u koz či u volně paseného dobytka. Je podle něj ale „naprosto iluzorní", že by se do budoucna navyšovaly počty velkých hospodářských zvířat jako například dojnic.

„Strategie může posloužit jako vodítko, kam se budeme posunovat. Ale v žádném případě nemůže být dogmatem," uzavřel předseda ASZ. Všechny plány jsou ale podle něj limitované dostupnou pracovní silou.

Zatím se ministerstvu nastartovat živočišnou výrobu nedaří. V loňském roce produkce masa podle dat Českého statistického úřadu meziročně klesla o 0,8 procenta na 447.651 tun. Klesla výroba vepřového, skopového, kozího a koňského masa. Přibylo však mléka vykoupeného od tuzemských zemědělců.Vláda by měla podle Jurečky materiál projednat na začátku května. Ministerstvo by se mělo následně plněním cílů, které si ve svých plánech vytyčí, zaobírat každých šest měsíců.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Dobytek (skot) zemědělci

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy