Hasiči v Brdech zapálí řízený požár, pomůže uchovat unikátní vegetaci

Příbram - Hasiči v Brdech naplánovali na dnešek řízený požár, který má napomoci k zachování unikátní vegetace. Podle plánu péče o CHKO Brdy je nutné vřesoviště pravidelně zbavovat náletů a podle možností také řízeně po částech vypalovat.

Cvičení na bývalé dopadové ploše Jordán, která patří k nejcennějším přírodním lokalitám v Brdech, se účastní zhruba dvě stovky hasičů.

Jordán má rozlohu 450 hektarů, část ale zarostla stromy. Dnešní vřesoviště zabírá zhruba 230 hektarů. Požár byl založen na zlomku této rozlohy na dvou oddělených územích o výměře 0,18 a 0,27 hektaru.

Na cílových plochách v někdejším výcvikovém prostoru, který je od ledna chráněnou krajinnou oblastí, vznikla působením armády cenná lokalita stepního charakteru. Dělostřelba rozrývala půdu a důležitou roli měly i doprovodné požáry, bránící zarůstání vřesovišť stromy. Vřes obecný nesnáší stín a vyžaduje obnaženou půdu.

"Po ukončení vojenského výcviku ale tyto plochy zarůstají náletovými dřevinami," upozornil Martin Adámek z Botanického ústavu Akademie věd. Bez potřebné péče, jakou jsou i řízené požáry, hrozí podle Adámka vřesovištím zánik.

Podle vedoucího Správy CHKO Brdy Bohumila Fišera je cvičení důležité nejen pro ověření jak zdolávat požár v Brdech, ale také pro rozdělení ploch a snížení možnosti přenosu ohně při reálném požáru dopadové plochy.

Strašice podle starosty Jiřího Hahnera (ODS) poslaly na místo svou jednotku dobrovolných hasičů, kteří pomáhají s kontrolou šíření požáru. Naopak starosta Obecnice Josef Karas (nezávislý) o cvičení nebyl informován. Starosta Jinců Josef Hála (KSČM) pouze věděl, že se koná, jinečtí hasiči se do něj nezapojili. Armáda se cvičení neúčastnila.

Zástupci CHKO odmítli názor, že akce měla být provedena jindy, aby požár neohrožoval živočichy. Podle Fišera jsou nyní pro řízené hoření vřesu téměř optimální podmínky, relativně vysoká vlhkost půdy i dřevní hmoty rostliny.

Pyrotechnici a pracovníci CHKO vybrali pro zapálení plochy, kde nehnízdí ptáci. Ráno je ještě zkontroloval ornitolog. "Obě plochy jsem podrobně prošel a nezaznamenal jsem ani výskyt savců, ani hnízdění ptáků," uvedl Ondřej Sedláček z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Podotkl, že hnízdní sezona je nyní na začátku a také ještěrky, které se na vřesovišti vyskytují, jsou kvůli chladnému počasí schovány.

Související

Ilustrační foto

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila policie armádního pyrotechnika

Za loňský výbuch munice v Brdech obvinila Vojenská policie z obecného ohrožení z nedbalosti armádního pyrotechnika. Informaci serveru Novinky.cz dnes ČTK potvrdila mluvčí Vojenské policie Kateřina Mlýnková. Za obecné ohrožení z nedbalosti pyrotechnikovi hrozí trest půl roku až pět let vězení nebo zákaz činnosti, dodala.
Hřbitov, ilustrační foto

Zemřel voják zraněný při výbuchu munice v Brdech

Voják, který byl v červenci zraněn při výbuchu munice v Chráněné krajinné oblasti Brdy, dnes zemřel. Na twitteru o tom informovala armáda. Druhý zraněný byl propuštěn do domácího ošetřování. Vojáci byli zraněni při asanačních pracích na dopadové ploše Kolvín v bývalém výcvikovém prostoru, kde dělali hloubkový pyrotechnický průzkum. Případ vyšetřuje Vojenská policie.

Více souvisejících

Brdy Vojenský Újezd Brdy Příroda

Aktuálně se děje

před 45 minutami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 4 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Benzin a nafta pokračují ve zdražování. V dubnu může stát litr přes 40 korun

Vývoj cen pohonných hmot v Česku se v březnu obrátil, zlevňování vzalo zasvé. Benzin za posledních sedm dní zdražil o 24 haléřů na 38,64 koruny za litr. Cena nafty stoupla méně, konkrétně o 12 haléřů na 38,53 koruny za litr.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy