Česko se bude soudit kvůli vracení zemědělských dotací, vláda návrh schválila

Praha – Evropská komise chce po České republice, aby vrátila asi 800 milionů eur kvůli nedodržení dotačních pravidel u zemědělců. Česko s tím ale nesouhlasí, spor tak skončí u Evropského soudního dvora.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) návrh jeho rezortu na podání stížností schválila vláda. Peníze z dotací už byly vyplaceny zemědělcům a podle předchozích vyjádření Jurečky je nebudou muset vracet. Unie o tuto částku zkrátí budoucí platby.

Komise požaduje vrácení peněz kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Částka představuje v průměru 0,93 procenta přímých plateb za uvedené období.

Jurečka se však domnívá, že toto rozhodnutí je příliš tvrdé. „Jsme přesvědčení, že by nám žaloba mohla dát za pravdu," uvedl. Ministr, jak již řekl dříve, doufá, že se sankci podaří alespoň snížit, pokud ji evropské soudní orgány neshledají přímo nedůvodnou.

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz, nebo zda včas hlásili přesuny zvířat. Další problém auditoři podle náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavla Sekáče viděli například v tom, že zvířata neměla na sobě ušní známky.

Ještě hůře jsou na tom podle rezortu další státy EU, třeba Itálie by měla vrátit 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun).

Související

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

Více souvisejících

Vláda ČR Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministerstvo zemědělství

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Magdalena Davis

Vedení Zelených po debaklu ve volbách rezignovalo

Po neúspěchu v krajských volbách, které proběhly v pátek a sobotu, vedení strany Zelených rezignovalo. Straně se podařilo obhájit pouze jeden z původních sedmi mandátů, které dosud její členové zastávali v krajských zastupitelstvech po celé České republice. Informovala o tom spolupředsedkyně Magdalena Davis v tiskové zprávě. Nové vedení strany bude zvoleno v listopadu.

před 5 hodinami

Jiří Čunek (KDU - ČSL)

Čunek označil volby za neúspěch. Mluví o cunami hnutí ANO

Jiří Čunek, lídr koalice K21 Zlínský kraj 21. století (KDU-ČSL), označil výsledek voleb za neúspěch své koalice a popsal ho jako "cunami hnutí ANO." Prohlásil to ve volebním štábu poté, co ANO vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji se ziskem 20 mandátů v zastupitelstvu, které má celkem 45 členů.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Havlíček: Pro ANO jsou výrazná vítězství klíčová, aby na nás při sestavování koalic nezapomněli

Podle místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka je pro hnutí klíčové dosáhnout výrazných vítězství v krajských volbách, aby nemohlo být opomenuto při sestavování krajských koalic.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy