Třídění odpadu? Češi patří k evropské špičce

Praha - Množství vytříděných odpadů rok od roku stoupá a pravidelně třídí odpad 72 procent Čechů. V evropském srovnání patříme v celkové recyklaci obalů ke špičce. Podle posledního srovnání Eurostatu je Česko v celkové míře recyklace obalových odpadů na druhém místě za Belgií. Třetí příčku mají Češi v procentu recyklace plastových obalů a pátou v recyklaci papíru.

Každý Čech loni vytřídil v průměru 44,8 kilogramu papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V porovnání s rokem 2015 je to o 2,5 kilogramu více. V tiskové zprávě to uvedla společnost EKO-KOM, která zajišťuje sběr a recyklaci po celé zemi. "V roce 2016 jsme celkově vytřídili a zrecyklovali bezmála 800.000 tun obalových odpadů," uvedl generální ředitel společnosti Zbyněk Kozel.

Každý Čech vytřídil v průměru 20 kilogramů papíru, zhruba 12 kilogramů plastů, stejné množství skla a necelého půl kilogramu nápojových kartonů. Při započtení kovů se celková průměrná váha vytříděných dopadů na obyvatele ještě zvedne na 56 kilogramů.

Přístup ke kontejnerům na tříděný odpad mají obyvatelé na 99 procentech území a v roce 2016 mohli využít více než 307.000 nádob. Z toho 70.000 tvoří menší kontejnery u rodinných domů. Podle zástupců společnosti se snižuje i průměrná vzdálenost k nejbližšímu sběrnému místu. V roce 2016 se barevné kontejnery přiblížily domácnostem o metr na 96 metrů.

Think-tank Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA) loni vydal studii, podle které český systém třídění i přes monopol funguje dobře, s nízkými náklady a relativně efektivní správou.

Nové odpadové zákony, které ministerstvo životního prostředí nedávno kvůli připomínkám stáhlo z legislativního procesu, by po projednání novou vládou vzešlou z podzimních voleb mohly v optimálním případě začít platit v roce 2019.

Prezident Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Pavel Bartoš dnes upozornil, že nová legislativa měla zvýšit poplatky za uložení odpadu na skládky. Tyto poplatky podle Bartoše už delší dobu stagnují, což znevýhodňuje separaci či energetické využití odpadu. "Nízké poplatky nevytváří prostor, aby investor (do zařízení na energetické využití odpadu) měl jistotu, že ho skládka nepodtrhne a nesebere mu odpady," upozornil Bartoš.

Města a obce přitom od roku 2024 nebudou moci ukládat směsný komunální odpad do země. Například samosprávy v Olomouckém kraji uvažují o pořízení moderní technologie plazmového zplyňování odpadu, s jejíž pomocí by ročně zlikvidovaly až 100.000 tun zbytkového odpadu z celého regionu. Vybudování plazmové spalovny bude stát 1,5 až dvě miliardy korun, přičemž úřady zjišťují možnosti financování projektu.

Související

Francie, Paříž, ilustrační foto

V Paříži končí stávka popelářů, proti penzijní reformě protestuje méně lidí

Pařížští popeláři se dnes vrátí do práce, aby uklidili tuny odpadků, které se za několik týdnů jejich stávky nahromadily v ulicích francouzské metropole. Informovala o tom dnes agentura AP, podle které se zdá, že protesty proti kontroverznímu důchodovému zákonu francouzského prezidenta Emmanuela Marcona se s klesajícím počtem demonstrantů chýlí ke konci.

Více souvisejících

odpad, popelnice Ekologie češi Ministerstvo životního prostředí zákony

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Turecko sdělilo podmínky, za jakých obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy