Piráti chtějí změnu zákona, má chránit pitnou vodu na Hodonínsku

Praha - Piráti navrhnou úpravu vodního zákona, která by mimo jiné ochránila zdroj pitné vody mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. V místě chce těžit firma František Jampílek. Báňský úřad zatím nerozhodl o její žádosti o stanovení dobývacího prostoru.

Podle poslance Radka Holomčíka (Piráti) se bude ve Sněmovně projednávat novela vodního zákona týkající se jiné oblasti, a proto Piráti předloží pozměňovací návrh. "Změna v našem návrhu zjednodušeně spočívá v tom, že by v chráněné oblasti přirozené akumulace vod byly některé činnosti automaticky zapovězené. Nyní má vláda právo něco zakázat. Pokud by prošla naše novelizace, bylo by to naopak. Činnosti by nebyly povolené a vláda by měla právo je výjimečně povolit," uvedl Holomčík, který z Hodonínska pochází.

Podle poslance by úprava vedla k ochraně pitné vody u Moravského Písku, kde je na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje zdroj nazvaný Bzenec-komplex. Je pátý největší v zemi a zásobuje přes 100.000 obyvatel Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska.

Báňský úřad zatím nerozhodl o žádosti firmy o stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru je pouze první fází, jeho úspěšné dokončení je podmínkou pro podání žádosti o samotnou těžbu. Záporné stanovisko znamená zákaz těžby i bez podané žádosti.

Okolní obce sepsaly proti těžbě petici a tvrdí, že může vodu nenávratně znehodnotit. Riziko potvrdili i jihomoravští hygienici. V případě vydání souhlasu s těžbou se chtějí obce bránit soudně.

Související

Česká pirátská strana

Piráti se chystají na parlamentní volby 2021, jihomoravským lídrem bude Holomčík

Lídrem jihomoravských Pirátů do sněmovních voleb v příštím roce se stal poslanec Radek Holomčík, který kandidátku v kraji vedl i v roce 2017. Dnes ho za lídra zvolili členové a členky Pirátů v Jihomoravském kraji, uvedl dnes v tiskové zprávě vedoucí krajského mediálního úseku strany Filip Vítek. Volby mají být v říjnu příštího roku.

Více souvisejících

Radek Holomčík (Piráti) Voda zákony Poslanecká sněmovna Jihomoravský kraj

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Plyšoví bobři, konzervativní anglická vesnice a různé podoby lásky

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kino nabídka se bude tentokrát soustředit především na lásku a její pojetí v mnoha podobách, ať už jde o Kanadu, venkovskou Anglii či depresí prolezlé Česko.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy