Chov divokých šelem v ČR? Ministerstvo chce zakázat i mazlící koutky

Praha - Ministerstvo zemědělství chce zpřísnit podmínky pro chov velkých šelem v ČR. Na kauzu nelegálního porážení tygrů reagoval i resort životního prostředí, ode dneška zakázal komerční vývoz tygrů z Česka do zemí mimo EU.

Dle ministerstva zemědělství by měly být zakázány chovy umožňující přímý kontakt se zvířetem. "Zájmoví chovatelé by měli mít povinný kurz s praxí," řekl dnes ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD). 

Podle něj není nyní možné chov šelem mimo zoo zakázat, ač si to část veřejnosti přeje. Nebylo by ani místo, kam je všechny dát. "Je potřebné zakázat kontaktní chovy, to jsou ty takzvané mazlící koutky, chceme také zavést zákaz venčení a rozhodně nebude možné, aby se někdo procházel s obrovskou šelmou na veřejnosti pouze na vodítku," řekl Toman.

Stát chce také přísnější evidenci šelem, a to jak velkých koček, medvědovitých i hyenovitých šelem, stejně jako vlků a psů hyenovitých. V posledních týdnech například utekla puma ze zooparku ve Zvoli u Prahy, dalším případem byl útěk lva a dvou tygrů z Bioparku Štít u obce Klamoš na Královéhradecku.

Na novele zákona o ochraně zvířat proti týrání by měly spolupracovat ministerstvo zemědělství a ministerstvo životního prostředí. Podle Tomana by mohla začít platit na podzim.

Ministerstvo životního prostředí ode dneška zakázalo komerční vývoz tygrů z České republiky do zemí mimo Evropskou unii. Podle Dominiky Pospíšilové z tiskového oddělení jde o jednotky tygrů ročně, za posledních deset let se jich vyvezlo 22.

"S ohledem na zaznamenané bezprecedentní případy zabíjení tygrů a nelegálního obchodu s nimi proto nechceme v jakémkoliv případě usnadňovat jejich vývoz právě do zemí, kde je poptávka po tygřích preparátech," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zákaz vývozu je okamžitě platný. Jako výjimka zůstane pouze vývoz do zoologických zahrad, kde bude garantováno, že o zvířata bude dobře postaráno.

V Česku žije podle údajů ministerstva v zájmových chovech 49 pum, 44 lvů, 34 rysů, 26 servalů, 20 tygrů, 15 ocelotů a osm levhartů.

Související

Na traktorech se objevily nejrůznější slogany. Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Praha pod náporem zemědělců. Traktory na magistrále, Výborný v jámě lvové

Do Prahy dnes přijela vozidla, na které obyvatelé nejsou v ulicích hlavního města zvyklí. Kolaps v dopravě však kvůli traktorům nenastal, ačkoliv parkovaly například na magistrále. Zemědělci protestovali před budovou příslušného ministerstva a odpoledne také na Malostranském náměstí, kde musela zasahovat policie. Část účastníků se od akce v jejím průběhu distancovala. 

Více souvisejících

Ministerstvo zemědělství Zvířata zoo Miroslav Toman Ministerstvo životního prostředí Tygři

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 33 minutami

Aktualizováno před 42 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy