O půlnoci skončí mimořádné kontroly polského hovězího, Česko dostalo záruky

Česká republika dnes k půlnoci ukončí povinné kontroly polského hovězího masa. Příjemci masa tak nebudou muset od středy dokládat jeho vyšetření na přítomnost salmonel, testy dělali na své náklady. Polsko poskytlo ČR i Evropské komisi (EK) záruky, že učinilo maximum, aby se na trh nedostávalo maso ze skotu nevhodného pro lidskou spotřebu, sdělili dnes ČTK zástupci ministerstva zemědělství. Polské informace, které ministerstvo v pondělí dostalo, vyhodnotil stát jako dostačující. Nadále budou intenzivní veterinární kontroly dovozu. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza ČTK sdělil, že nyní očekává diskusi o tom, proč se část "pochybného" masa dostala do škol.

"Informace, které nám Polsko zaslalo, jsme vyhodnotili jako dostačující. Proto jsme se dnes rozhodli ukončit mimořádná veterinární opatření. To ale neznamená, že přestaneme kontrolovat dovozy, pouze skončí povinnost dovozců nechat hovězí maso z Polska laboratorně vyšetřit. Veterináři se i nadále intenzivně zaměří na kontrolu rizikových potravin, tedy zejména drůbežího a hovězího masa," uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Nadále pak budou platit opatření, že dovozci masa musí den před přijetím zásilky ze zahraničí hlásit. Na dnešním Žofínském fóru pak Toman uvedl, že jsou tlaky ze strany EK na zrušení této povinnosti. ČR podle něj v tomto neustoupí, klidně půjde k evropskému soudu.

AKTUÁLNĚ: Česká republika ruší mimořádná veterinární opatření na hovězí maso z Polska, kontrola dovozu ale bude nadále intenzivní. https://t.co/eXv6C8M5AK

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 26. března 2019

"Polsko v pondělí informovalo, že během jednoho měsíce jeho dozorové orgány zkontrolovaly 227 jatek, 305 veterinárních lékařů, na které byly delegovány povinnosti úředního veterinárního lékaře, 1241 zprostředkovatelů obchodů se zvířaty, 787 přepravců zvířat a 85 hospodářství," uvedlo ministerstvo.

Polské úřady vyšetřily kvůli kontaminované zásilce, která zamířila do ČR, zhruba 50 vzorků masa. "Zdroj kontaminace nebyl zjištěn, přesto byla nařízena důsledná dezinfekce v celém podniku včetně prověření její účinnosti. Byl také prověřen zdravotní stav zaměstnanců pracujících v tomto provozu s masem," dodal český úřad.

Podle Prouzy ministerstvo nejspíš vyhodnotilo nová polská opatření jako dostatečná. Jak připomněl, kromě hovězího řešil český stát i drůbeží maso se salmonelou. Část masa ze salmonelové šarže šlo také do škol nebo nemocnice. Obchodní řetězce podle něj mají velmi přísné kontrolní mechanismy a neobchodují s pochybnými dodavateli. "Ale zdá se, že ve školách a nemocnicích rozhoduje pouze jediné kritérium, a to nejnižší cena. Měli bychom si říci, zda to je při nákupu jídla pro děti a nemocné lidi optimální?" ptá se prezident obchodního svazu. Část masa, které Prouza nazývá pochybným, ale šla i do distribučního centra Makra v Kozomíně.

Mimořádná opatření začala platit 21. února kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Následně se na českém trhu nalezla salmonela i v drůbežím z Polska. V dalších zhruba 250 odebraných vzorcích polského hovězího masa problémy zjištěné nebyly. Konec povinných kontrol kromě Polska chtěla s ohledem na jednotný trh unie také EK.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Miroslav Toman Ministerstvo zemědělství Polsko státní veterinární správa Tomáš Prouza (ekonom)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy