Čeští zemědělci jdou proti OSN. Organizace chce snížení stavu prasat a skotu

Čeští zemědělci odmítají kampaň, v níž jsou chovy prasat a skotu označovány jako výrazní producenti skleníkových plynů s podílem na globálním oteplování. Impulzem byla nedávno zveřejněná zpráva panelu OSN o podílu zemědělství na tvorbě oxidů uhlíku a dusíku a metanu. Kvůli globální výzvě se také v ČR objevují návrhy na redukci prasat a krav, řekl ČTK šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Jejich stavy se přitom podle něj za 30 let snížily o dvě třetiny a třeba proti Francii a Německu jsou nízké. Navíc půda hnůj hospodářských zvířat potřebuje, dodal.

"To (zpráva OSN) byl nápad! Všichni vědí, že zemědělství (a lesnictví) je producentem 23 procent skleníkových plynů, ale nikdo se ze zprávy nedozvěděl, kdo je producentem těch zbylých 77 procent a jak na něj budeme působit, aby přestal," uvedl Šíma.

Ze zprávy panelu OSN pro změny klimatu, zveřejněné 8. srpna v Ženevě, vyplývá, že v boji proti globálnímu oteplování už nestačí podle tvůrců zprávy jen omezit emise oxidu uhličitého produkovaného v energetice či dopravě. Potřeba je podle tohoto dokumentu také snížit emise skleníkových plynů, které produkuje člověk v zemědělství a při dalším využívání půdy. Vedle změn ve využívání půdy se ve zprávě doporučuje také změna stravování, konkrétně snížení spotřeby masa.

Šíma je velmi kritický k návrhům snížit stavy dobytka, aby lidé nejedli tolik masa. "Ale kdo bude dávat do půdy hnůj, aby do ní nemusela umělá hnojiva, to už nikdo neřeší. Co budeme dávat do půdy, která už je teď na tom špatně?" uvedl šéf krajské agrární komory.

Pokud by se Evropa podobnými doporučeními řídila, musela by podle něj hlavně snížit stavy dobytka ve Francii a Německu. "Tam půjdeme a tam to nejdřív srovnáme na naší (českou) úroveň, a pak to budeme řešit celosvětově? Tohle mi nikdo nepoví," uvedl Šíma. Francouzským nebo německým farmářům podle něj nikdo snížení stavů nenařídí. "Ale tady budeme vykřikovat, že máme moc dobytka. A český člověk, když slyší zprávy o stavech, tak si myslí, že je to v Česku a že všechny skleníkové plyny vznikají tady. Přitom my máme tak málo dobytka," uvedl. Stavy prasat v ČR za 30 let klesly asi na 30 procent, skotu o 55 procent.

Podle Agrární komory ČR stavy prasat a skotu klesají trvale, čímž se posiluje nezdravě vyšší podíl rostlinné nad živočišnou výrobou. Chybí zhodnocení rostlinných komodit i humus v půdě. Proti roku 1989 se v ČR loni chovalo 29 procent prasnic a stejné procento dojnic, soběstačnost státu ve vepřovém byla ani ne 40 procent. V Česku přitom podle komory dlouhodobě roste spotřeba masa.

Na zprávě panelu OSN se podílelo 100 expertů z desítek zemí včetně ČR.

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata zemědělci Agrární komora OSN Dobytek (skot)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 30 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy