Otrava zajíců je pro zemědělce nepochopitelná. Měli přežít

Úhyn zajíců na Moravě po možném požití přípravku proti hrabošům Stutox II je podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy nepochopitelný. Zajíc by podle něj musel sežrat 40 až 60 granulí jedu, který má ale již v malém množství vyvolávat nechutenství. Pýcha nechápe, jak je možné, že se agresivnější přípravek v ČR dříve běžně používal a k masivnějším úhynům nedocházelo. Myslivci z Tuřan, Šlapanic a Žatčan našli v posledních dnech skoro 80 uhynulých zajíců a několik bažantů. Testy z Tuřan prokázaly zbytky účinné látky jedu Stutox II.

Ráno veterináři potvrdili úhyn zajíců nejspíš na tento jed, který používají zemědělci na přemnožené hraboše, také u dalších dvou zajíců v Žatčanech na Brněnsku.

Pýcha uvedl, že o Stutoxu jednal jak s Ústředním kontrolním zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ), tak i s výrobcem jedu. "Jak jsme byli informována - u páté, šesté, sedmé granule začne přípravek ve vnitřnostech fungovat, vyvolává pocit zvracení a samozřejmě nepříjemné pocity a nechutenství," uvedl předseda. Je pak podle něj možné, že nebyl jed správně aplikovaný, ale že byl na hromádce. I tak by ale jed musel zajíc sežrat velmi rychle. "Je to záhada, že se objeví jeden podnik, který to aplikuje, a hned jsou mrtví zajíci," dodal.

Jiná chemická alternativa likvidace hrabošů v podstatě podle Pýchy není možná, u Stutoxu nezůstávají škodlivé látky v půdě nebo ve vodách. "Je jediný, který je možný aplikovat v rámci ČR, pokud se nechceme vracet k přípravkům jako strychnin, který se používal za minulého režimu," dodal. Aplikovat prostředek pouze do nor není podle něj v silách zemědělských pracovníků.

K rozházení jedu na polích u Brna se dnes přiznal zemědělský podnik Bonagro. Podle jeho ředitele Romana Zvěřiny nebylo nutné minulý týden žádat kvůli plošné aplikaci jedu o výjimku, ohlašovací povinnost podle něj firma splnila. Podle Pýchy situaci na místě řeší ÚKZÚZ i policie.

K okamžitému řešení přemnoženého hraboše vyzvala dnes vládu a postižené kraje Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Kalamita představuje podle ní významnou ekonomickou újmu na zemědělských plodinách. Obává se také, že masivní přesun hraboše do blízkosti obcí sebou ponese významně zvýšené zdravotní riziko pro občany, protože hraboši jsou nositelem řady onemocnění. Rizika pro člověka ale už dříve vyloučila hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

ÚKZÚZ minulý týden povolil rozhazování jedu na hubení hlodavců Stutox II kvůli přemnoženým hrabošům. Po vlně kritiky ministerstvo zemědělství platnost povolení pozastavilo. Podle ministerstva zatím lze aplikovat přípravek jen do nor hlodavců. Ministerstvo životního prostředí a ekologické organizace upozorňovaly na to, že plošná aplikace jedu může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. Zemědělci namítají, že jen plošná aplikace jedu může zamezit kalamitě, kterou přemnožení hraboši způsobují.

Související

Více souvisejících

zemědělci zajíci Zvířata

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy