Letošní sklizeň je jednou z nejlepších v uplynulém desetiletí

Praha - Letošní sklizeň je jednou z nejlepších za posledních deset let, Český statistický úřad (ČSÚ) na základě údajů k 15. září odhaduje, že zemědělci sklidí celkem 8 200 tisíc tun obilovin 1 077 tisíc tun řepky. ČSÚ o tom informoval ve středu.

Ve srovnání s rokem 2010 jde u obilovin celkem o nárůst o 19,4 procenta (o 1 333 tisíc tun), u řepky o 3,3 procenta.

Průměrný hektarový výnos u obilovin vzrostl o 0,89 tuny (o 1,7 procenta)

Hranice osmi milionů tun sklizeného zrna byla na území České republiky překročena u obilovin celkem zatím pouze v letech 1990, 2004 a 2008. Průměrný hektarový výnos obilovin celkem, na rozdíl od osevních ploch, byl však v těchto letech nižší než v roce letošním, kdy je odhadován na historicky rekordních 5,62 tuny.

První letošní odhad sklizně kukuřice na zrno 867 tisíc tun je v porovnání s loňskou sklizní vyšší o 174 tisíc tun (o 25,2 procenta) a je výsledkem jak vyššího hektarového výnosu 7,91 tuny (loni 6,71 tuny), tak i nárůstu osevní plochy o 9,7 procenta na 110 tisíc hektarů.

Spolu s odhadem sklizně kukuřice na zrno ČSÚ zveřejnil také odhad kukuřice na zeleno a siláž. Při předpokládaném hektarovém výnosu 39,50 tuny (loni 33,04 tuny) by měla sklizeň dosáhnout 7 804 tisíc tun (loni 5 902 tisíc tun) a mělo by jít o nejvyšší sklizeň a zároveň nejvyšší hektarový výnos v posledním desetiletí.

Očekávaná sklizeň brambor celkem 786 tisíc tun je o 121 tisíc tun (o 18,2 procenta) vyšší než loni při odhadovaném výnosu 29,72 t/ha (loni 24,56 t/ha).

Odhad sklizně cukrovky technické 3 471 tisíc tun vzrostl v porovnání s loňskou skutečností o 406 tisíc tun (o 13,2 procenta), a to jak kvůli rozšíření osevní plochy o dva tisíce hektarů (o 3,4 procenta), tak především díky dalšímu očekávanému historicky nejvyššímu hektarovému výnosu 59,51 tuny.

Z olejnin v zářijovém zjišťování odhadl ČSÚ úrodu řepky, slunečnice a máku. U řepky přitom ČSÚ očekává historicky druhou nejvyšší sklizeň - 1 077 tisíc tun. V porovnání s minulým rokem jde o nárůst o 34 tisíc tun (o 3,3 procenta).

Odhad sklizně slunečnice na semeno je 72 tisíc tun (loni 57 tisíc tun) při výnosu 2,54 t/ha (loni 2,11 t/ha).

Odhad sklizně máku 27 tisíc tun je proti loňsku vyšší o tři tisíce tun. Dobrá úroda máku je očekávána výhradně díky hektarovému výnosu 0,85 tun, druhému nejvyššímu v posledních deseti letech, neboť osevní plocha máku se v letošním roce proti loňsku výrazně snížila - o 20 tisíc hektarů (o 38,4 procenta) na 31 tisíc hektarů.

Související

Více souvisejících

zemědělci

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy