Vláda zničí české zemědělce!

Praha - Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka se pustil do vlády, která chce zrušit program Zelené nafty. Jako aktivní farmář tvrdí, že podmínky pro české zemědělce při vstupu do EU nebyly vyjednané v takovém rozsahu, jako u jiných států.

Vláda to kompenzovala dotacemi pro zemědělce, které však již dva roky nevyplácí a stát tak ušetřil na zemědělcích 10 miliard korun. Farmáři neprotestovali, jelikož si podle Jurečka uvědomují, že v době krize se musí šetřit. Avšak „rušit nyní dlouhodobě nastavená pravidla pro tzv. vratku spotřební daně z nafty považuji za velice špatný krok,“ píše Jurečka v tiskovém prohlášení. Spotřební daň z nafty je určena pro obnovu silniční sítě. Tu však zemědělci využívají minimálně. Proto považuje za hloupost, aby zemědělci financovali obnovu silnic. Ve zprávě se dálě píše: „Je nutno připomenout, že „vratka“ tvoří jen 60% z celkové spotřební daně na naftu, zatímco plné osvobození od spotřební daně má 10 zemí EU“. Mezi těmito zeměmi je například Rakousko, Německo a Polsko. To jsou země, které jsou pro naše zemědělce přímou konkurencí, a zrušením Zelené nafty by se ještě více snížila tuzemská konkurenceschopnost. Vláda podle Jurečka nejspíš chce dovážet potraviny pochybné kvality z Polska.„Došel jsem k závěru, že vezmu svůj kombajn, nebo traktor a vyrazím s ostatními zemědělci na Hané vyjádřit svůj názor. Neustálá změna podmínek podnikání a hospodaření - ode zdi ke zdi - přivede soukromý sektor v této zemi brzy do hrobu,“ hřímá místopředseda lidovců.Kalousek by se měl raději podívat na hospodaření Lesů ČR, kde leží dost peněz ladem nebo mizí v pochybných zakázkách.

Související

Více souvisejících

zemědělci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Zelenského chtěli zabít. Ukrajina odhalila ruské agenty, byli i v ochrance

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj byl opět v ohrožení. Civilní kontrarozvědka SBU v úterý uvedla, že odhalila skupina agentů ruské FSB, kteří chtěli zabít jeho i další ukrajinské představitele u příležitosti dnešní inaugurace ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy