Totálně neschopný ministr: Bendl už víc jak měsíc vybírá šéfa Lesů!

Praha - Více než měsíc se ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) radí s premiérem Petrem Nečasem (ODS), koho posadit do křesla generálního ředitele společnosti Lesy ČR, ale výsledek není žádný. Nástupce měl být přitom známý do konce ledna a měl být vybraný "transparentním" výběrovým řízením.

"Jsem ve stavu, kdy konzultuji situaci s panem premiérem," odpověděl v úterý na dotaz Mediafaxu Bendl, který k tomu "zatím nemá co říci". Je to podobná odpověď, jako ze začátku února, kdy uvedl, že s výběrem šéfa jednoho z největších státních podniků počká na návrat premiéra z Bruselu, kam odcestoval na summit Evropské unie.

Ministr po odchodu Svatopluka Sýkory z postu generálního ředitele Lesů ČR prohlásil, že nebude nového generálního ředitele jmenovat bez výběrového řízení, jak to udělal jeho předchůdce Petr Gandalovič (ODS), ale že vítěz bude muset projít výběrovým řízením.

Jednoho kandidáta mu měla doporučit šestičlenná komise, v níž měl být jeden zástupce Úřadu vlády, zástupce dozorčí rady LČR a čtyři lidé z ministerstva zemědělství. Původní termín - konec ledna - se odložil a na začátku února Bendl prohlásil, že již zná jména tří "nejužších" uchazečů, se kterými se měl setkat.

Sýkorova nástupce chtěl jmenovat do konce týdne, načež nastal obrat a nyní již více než měsíc čeká na vyjádření svého stranického předsedy.

Prozatím vede podnik Michal Gaube, který byl ekonomickým ředitelem LČR již za vedení Svatopluka Sýkory. "Gaube by znamenal pokračování praktik zavedených Sýkorou. Jeho instalaci do čela státního podniku bych chápala jako oficiální potvrzení, že má vláda přímý zájem na dalším tunelování Lesů ČR," uvedla dříve opoziční poslankyně Kateřina Klasnová (VV).

V případě potvrzení toho, že ve výběrové komisi zasedá šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, budou VV chtít, aby se vypsalo nové výběrové řízení.

Sýkora ve funkci působil skoro čtyři roky. Informace o jeho odchodu se objevila den předtím, než kabinet premiéra projednával již několikrát odsunutý nález Nejvyššího kontrolního úřadu, podle kterého Lesy ČR porušovaly zákon o veřejných zakázkách, například při nákupu vozů pro vedení podniku nebo při zakázkách na dražby pozemků.

Související

Petr Bendl (ODS) Rozhovor

Na migrantech moje kampaň rozhodně nestála. Z Pirátů vyrostla silná levicová strana, přiznává Bendl

ROZHOVOR – Upoutal na sebe pozornost, která mu možná uškodila. Poslanec ODS Petr Bendl, který neúspěšně kandidoval ve druhém kole do Senátu ve volebním obvodu Kladno, se před finální fází vymezil proti přistěhovalcům. Jeho vítězná protikandidátka Adéla Šípová, za níž stáli Piráti a hnutí STAN, totiž v minulosti podporovala přijetí kvót pro rozdělování ilegálních migrantů přicházejících do Evropy. „Nešlo o žádnou moji iniciativu anebo klíčové téma. Lidé chtěli znát můj názor na postoj mé soupeřky, tak jsem ho jen vyjádřil,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Petr Bendl.

Více souvisejících

Petr Bendl Petr Nečas lesy čr

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 6 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat Karla IV., demytizace Dubčeka a umělecký Indiana Jones

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí pět premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Nabídka českých kin bude lákat na drama sociálních sítí, smyslné vztahy, ale také návrat chlupatého požírače lasagní.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy