Nagyová defenitivně opouští ODS, Fiala dostal ostrý dopis

Praha - Jana Nečasová, dříve Nagyová, dnes definitivně opustila Občanskou demokratickou stranu. V otevřeném dopise, který zaslala předsedovi ODS Petru Fialovi, stáhla svou žádost smírčímu výboru o zrušení rozhodnutí o jejím členství ve straně. Na dopis, který má ČTK k dispozici, upozornil server Týden.cz. Manžel Nečasové, expremiér a bývalý předseda ODS Petr Nečas ve straně zůstává.

Šéf ODS na konci července manželce expremiéra Petra Nečase doporučil, aby přerušila své členství ve straně do definitivního rozhodnutí soudů v jejích případech. "Posíláte mi tento vzkaz prostřednictvím médií, i když jste mi mohl sdělit svoje stanovisko buď přímo, nebo prostřednictvím mého manžela," píše v dopise Nečasová, která se rozhodla reagovat obdobným způsobem.

"Nemohu sérii článků, které v té době byly zveřejněny, vnímat jinak než jako pokus o nátlak na Smírčí výbor ODS, který měl rozhodovat o žádosti posoudit moje vyloučení z ODS. Podle mého názoru totiž členství nebylo ukončeno v souladu se Stanovami. To je standardní postup, který loni na podzim doporučila i Výkonná rada ODS," uvádí dále Nečasová.

"Pomíjím teď skutečnost, že jsem z ODS byla vyloučena, a nemohu tak podle stanov přerušit členství, které nemám. Nechci ale být hromosvodem a 'viníkem' politických neúspěchů ODS, ve které jsem strávila a pracovala sedmnáct let," uvedla v dopise Nečasová. Má za to, že nevýrazná politika současného vedení strany má být obhájena lacinou výmluvou na ní a jejího manžela, což považuje za zbabělé.

"Pokud ODS nectí presumpci neviny, ani v ní být nechci. Kopnout si do ženy, která řízením osudu leží na zemi, je sice možné, ale je to projevem slabošství. Zvláště za situace nerovného zacházení se členy ODS. Jedni jsou kvůli obviněním a obžalobám v politicky motivovaných procesech z ODS pod absurdními záminkami vylučováni, jiní - v úplně stejném procesním postavení - mohou kandidovat na nejvyšší pozice.," stojí také v dopise.

"Proto vám oznamuji, že stahuji svoji žádost smírčímu výboru, aby zrušil rozhodnutí místního sněmu o ukončení mého členství v ODS," vzkázala také Fialovi.

Šéf ODS se příliš k jejímu rozhodnutí vyjadřovat nechtěl. Skrze mluvčí strany uvedl jen, že jej respektuje. Na rozdíl od své ženy Nečas ODS neopouští. "Moje žena je samostatný a sebevědomý člověk a já její názory a rozhodnutí respektuji. V dané situaci je její krok pochopitelný. Členem ODS zůstávám, sebemrskačství a jitření ran ODS nikdy neprospívalo," napsal dnes.

Související

Jana Nagyová a Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo.

Expremiér Babiš byl opět zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Pražský městský soud i podruhé zprostil expremiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Hlavní líčení při opakovaném projednávání rozsudku trvalo jen jeden den. Babiš si rozhodnutí soudu osobně nevyslechl, síň opustil po pronesení závěrečné řeči. 

Více souvisejících

Jana Nagyová ODS Petr Fiala (ODS)

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy